latinica  ћирилица
19/07/2015 |  18:38 | Аутор: Вечерње новости

Не сједите директно испод климе!

Ако без клима-уређаја на 40 степени Целзијуса не може нормално да се функционише, љекари упозоравају да не ваља ни претјерано користити климу, нарочито је лоше правити велику разлику у односу на спољашњу температуру, која не би смјела да буде већа од осам степени, пишу "Вечерње новости".

Осим температурног шока у случају наглог преласка са врелог асфалта у климатизовану просторију, и обрнуто, највећа опасност по здравље пријети онима који имају срчаних проблема. Они могу да доживе ангинозни напад, па чак и инфаркт.

"Свака нагла промјена температуре, када разлика између спољне и унутрашње температуре прелази 10 степени, изазива температурни шок у организму", каже др Јелена Стојаковић, начелница службе опште медицине у Дому здравља "Звездара". - Крвни судови не могу тако брзо да се скупљају и шире, и да успоставе нормалну циркулацију. То изазива преоптерећеност срца и свих крвних судова, па долази до гушења и притиска на плућа, срце и желудац, са боловима који се шире ка раменима, односно до прединфарктног стања.

Ово може да се догоди не само особама које имају срчаних проблема већ и код релативно здравих и младих људи, упозорава др Стојаковић.

Посебно је, каже она, ризично када се из климатизованих тржних центара или радних просторија гдје се дневно проведе по неколико сати, нагло изађе на врућ ваздух и температуру која понекад прелази 40. степени.

Подједнако је опасно сједети и директно испод климе, односно на мјесту гдје хладан ваздух из клима директно "удара".

"То може да изазове главобоље и болове у костима и зглобовима, а типичан примјер су возачи климатизованих аутомобила, који се највише жале на болове у десном рамену, што је мјесто гдје хладан ваздух дува", објашњава др Стојаковић.

Хладан ваздух никад не смије да буде директно усмјерен на врат, лопатице, леђа, због опасности од ишијаса и укочења. Треба чувати и лице да не би дошло до парализе живца на лицу односно фацијалног грча.

Такође, дуг боравак под климом може да изазове и прехладу, упалу грла, синуса и уха, а све због бактерија и вируса који се крију у неочишћеним уређајима.

"Разни микроорганизми из клима ваздухом се избацију у просторије а тамо циркулишу и лако доспијевају у организам. То се посебно дешава када се просторије не провјетравају с времена на вријеме, а посебно током ноћи, како би се ваздух прочистио", каже др Јелена Стојаковић.