latinica  ћирилица
22/07/2015 |  18:34 | Аутор: РТРС

Чија је војна имовина у Хан Пијеску? (ВИДЕО)

Суд БиХ крши Закон о привременој забрани располагања државном имовином јер је захтијевао да Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове, земљиште у Хан Пијеску укњижи као власништво Босне и Херцеговине, поручују из Владе Српске и најављују жалбу.

У ОХР-у сматрају да Суд БиХ не крши закон који је раније наметнуо управо високи представник и забранио располагање државном имовином.

Судија Суда БиХ Анђелко Маријановић пресудио је да се 11.474 квадратна метра земљишта и војни објекти у општини Хан Пијесак укњиже у власништво БиХ. У Влади Српске сматрају да је прекршен Закон о забрани располагања државном имовином. Министар правде Антон Касиповић поручује - Министарство одбране треба да одустане од тужбе, да Суд БиХ поништи своју одлуку или да то учини Канцеларија високог представника у БиХ.

- То су реалне могућности, мислим да је свака од њих боља од наставка поступка пред Судом БиХ, јер је тај Суд прекршио Закон. Због тога ће Република Српска да штити свој устав, територију у законом прописаној процедури, рекао је Антон Касиповић, министар правде Републике Српске.

ОХР неће реаговати. Задовољни су одлуком Суда БиХ.

- Ово је добар примјер значајног посла који обављају Правобранилаштво БиХ и Суд БиХ у поштовању закона Босне и Херцеговине, истичу у ОХР-у.

Ипак, у марту ове године сличан спор око земљишта у Билећи. Министарство одбране и Правобранилаштво БиХ одлучили су да повуку тужбу против Републике Српске. Високи представник Валентин Инцко је 2010. године писао тадашњем правобраниоцу БиХ Жељки Клобучар.

“Свако прекњижавање представља чин располагања, а тиме и кршење одлуке високог представника којом се доноси Закон о привременој забрани располагања државном имовином БиХ.“

Правобранилац Републике Српске Слободан Радуљ каже да одлука Суда БиХ има и политичку позадину. Суђењу, каже Радуљ присуствовао је официр НАТО-а, али није био нијеми посматрач.

Земљиште и војни објекти на локалитету Велики Жеп код Хан Пијеска били су стратешки важни и за бившу ЈНА и војску Српске и интерес снага НАТО-а, не чуди. Ипак, настави ли Суд БиХ овакву праксу војне локације широм Српске могле би да буду укњижене у власништво БиХ. Став Српске је јасан – без закона на новоу БиХ и договора ентитета нема књижења.

- Због тога ће Српска искоритисти сва правна средства на располагању, додаје Касиповић.

У Федерацији су војну имовину већ пренијели на БиХ. Ако се такав сценарио одигра у Српској све 63 војне локација биле би власништво Босне и Херцеговине и заживио би Акциони план за чланство БиХ у НАТО.