latinica  ћирилица
26/07/2015 |  10:51 | Аутор: РТРС

Сликарско саборовање у Угљевику (ВИДЕО)

У Угљевику је синоћ свечано отворена прва ликовна колонија Угљевик 2015. Организатор је Мисијски одбор Епархије зворничко-тузланске и Центар за културу "Филип Вишњић". До 8. августа умјетници из Републике Српске и Србије ствараће , и на крају поклонити своје радове угљевичком центру за културу.
Угљевик: Владика Хризостом - Фото: РТРС
Угљевик: Владика ХризостомФото: РТРС

Удружење ликовних умјетника Србије одредило је 15 сликара који ће наредних дана осликавати природне љепоте подмајевичког краја. Будући да је у питању први ликовни сабор надају се добром раду и великој креативности с обзиром на природне љепоте које их окружују.

"Када говоримо о времену које је изузетно тешко за културу и умјетност, овакве ликовне колоније представљају насушну потребу и недостатак новца не смије представљати проблем. Доказ за то су бројне ликовне колоније у Српској", рекао је Хаџи Бранко Митровић из Вишеграда.

Организатор прве ликовне колоније у Угљевику је Мисијиски одбор Епархије зворничко-тузланске и Центар за културу Угљевик.

Његово преосвештенство владика Хризостом захвалио је умјетницима који ће своје вријеме наредних неколико дана одвојити за рад на ликовној колонији.

"Одушевљен сам идејом да се у близини ријека Саве и Дрине и планине Мајевице, свега што Угљевик нуди, одржава колонија која ће, надам се, трајати деценијама и велико је задовољство бити дио оваквог дружења и стварања", рекао је владика Хризостом.

Ликовна колонија трајаће до 8. августа након чега ће бити организована изложба у галерији Центра за културу. Генерални покровитељи колоније су општина Угљевик, РиТЕ Угљевик, и предузеће Комсар енерџи.