latinica  ћирилица
27/07/2015 |  14:44 | Аутор: СРНА

Преминуо академик и геолог Стеван Карамата

Познати српски и свјетски геолог, научник и академик Стеван Карамата преминуо је у 89. години живота, саопштила је Српска академија наука и уметности.

Карамата, којем је област рада било петрологија, геохемија и геолошка историја, преминуо је у суботу, 25. јула.

Био је један од ријетких научника који могу да се похвале чланством у Академији природних наука Руске Федерације, чији је члан постао 1993. године.

Академик Карамата, научник свјетског ранга, добитник је многих награда и признања као што су Орден рада са златним вијенцем /1981/ и Орден Његоша Другог реда /1997/.

Карамата је рођен у Земуну 26. септембра 1926. године. Докторирао је 1955. године на Рударско-геолошком факултету у Београду, гдје је радио као редовни професор од 1967. године.

Током своје богате научне каријере био је и члан Одјељење природно-математичких наука као дописни члан од 1970. године, а редовни члан је постао 1985. године.

Члан Одјељења за математику, физику и гео-науке постао је 1998. године.

Био је инострани члан Аустријске академије наука од 1982. године, дописни члан Југословенске академије наука и умјетности /ЈАЗУ/ од 1986. и САНУ од 1991. године.

У САНУ је био ангажован као предсједник у раду Одбора за геодинамику Земљине коре и горњег омотача, Одбора за крас и спелеологију, а био је активан и у Одбору за проучавање Косова, Одбору за Копаоник и Комисији за задужбине.

Свој допринос дао је и у раду Српског геолошког друштва, Швајцарског минералошко-петрографског друштва, Друштва физичких и природних наука у Женеви, Бугарског геолошког друштва, Међународне асоцијације за генезу рудних лежишта /ЈАГОД/, Одбора за природне науке југословенске комисије за УНЕСКО, Југословенског комитета за међународни програм геолошке корелације.

Уређивао је научне часописе као што су: Геолошки анали Балканског полуострва, Geologica Carpatica /Братислава/, Tschermacks Mineralogische und Petrographische Mitteilungen /Беч/, Acta geologica hungarica и Yerbilimleri - Bulletin of Earth Sciences.