latinica  ћирилица
27/07/2015 |  21:54 | Аутор: РТРС

Санација савских насипа у Семберији (ВИДЕО)

Овако је било прије годину дана на савском насипу на гравитационом испусту “Тополовац” у Црњелову . Да се не понови, коначно су Сави, на овом мјесту врата затворена. Још који дан и “Тополовац” је завршен . То је један од четири капитална пројекта на савском насипу у Семберији.
Санација савских насипа у Семберији - Фото: РТРС
Санација савских насипа у СемберијиФото: РТРС

"Познато вам ј еда вршимо санацију насипа на локацији Рача и то би требало да се , ако све буде како треба , за мјесец два дана", каже Драган Анђелић директор  ЈУ "Воде Српске".

И до мјештана села Магнојевић, Вршани, Буковица и Нови стигла је добра вијест .

"Сад је у пројекту Владе у Фонда солидарнсти за обнову РС санација корита ријеке Лукавац", каже Недељко Перић 

За санацију оштећеног пута уз корито рјечице Лукавац, која љети мирује, биће утрошено 300.000 марака. Ријека сваког прољећа и јесени, за собом оставља пустош.

Колико год да други помажу средствима солидарности, проблеме стварају и сами мјештани својом бахатошћу – корита су пуна смећа: 
" Баца се и којешта у те ријеке , немамо дисциплине, ни културе , ни казне , ништа немамо", каже Стево Зарић из Доњег Магнојевића. 

Катастрофа кроз коју смо прошли, судећи по овим сликама  није била опомена. Да би се нова спријечила, улагања у водопривредне објекте су у милионским износима . У Семберији се ових мјесеци радило и на заштити од плављења ријеке Дрине, на обалама и коритима мањих ријека, канала и бујичних вода - укупно 19 пројеката вриједности преко 10 милиона марака .