latinica  ћирилица
28/07/2015 |  11:41 | Аутор: СРНА

Ускоро брз и ефикасан лијек за мигрену

Четири велике фармацеутске куће "Амген", "Алдер", "Лили и "Тева" раде на првој генерацији лијекова за мигрену, који ефикасно и брзо уклањају болове
Илустрација
(Фото: Thinkstock) -
Илустрација (Фото: Thinkstock)

Тестови су показали моћ нових лијекова тако што су имали позитиван учинак на више од 50 одсто пацијената.

Научници процјењују да лијечење мигрена на глобалном нивоу кошта између четири и осам милијарди долара.

Нови лијекови потпуно ће елиминисати "пулсирајућу бол" мигренске главобоље, бар код једног броја пацијената.

Лијекови блокирају "калцитонин" - генски повезани "пептид", који игра важну улогу у упалним процесима и преношењу бола.

Више од половине тестираних пацијената наводи да се бол смањила или нестала током коришћења нових лијекова, а фармацеути тврде да није било нус-појава.

"Тева" најављује да су два тестирања у завршној фази, али стручњаци вјерују да би нови лијек за мигрену на тржиште први могао да "пусти" концерн "Лили", који управо довршава тестирање лијека за стање познато као "кластер главобоља", у народу звана "самоубилачка мигрена".

Истовремено "Амгенова" тестирања уклонила су бол код петине пацијената. Ињекције њиховог лијека дају се неколико пута мјесечно или квартално, а неки пацијенти узимају и неколико пута седмично.

Нову генерацију лијекова фармацеути заснивају на моноклонским антитијелима.

Досад најпродаванији фармацеутски производ за спречавање главобоље је ботокс, али је, у међувремену, постао много популарнији као средство за "пеглање" бора.

Научници упозоравају да нови лијекови нису показали побољшање ситуације код скоро половине тестираних.

Већина љекова заснива се на генетском инжењерингу имунолошких ћелија, па су сумње у њихову дугорочну безбједност велике - наводе научни портали.

Мигрене су један од најчешћих неуролошких проблема. Иако људе које болују од мигрена главобоље често потпуно онемогућавају у нормалном функционисању, мигрена није призната као болест и они немају посебна права.