latinica  ћирилица
28/07/2015 |  13:46 | Аутор: Агенције

Пси не воле људе који не воле њихове власнике

Недавно истраживање, обављено у Јапану, показaло је да пси могу да оцијене односе својих власника са другим људима, чак и када ти односи немају директне везе са њима!
Кућни љубимац - пас    (Фото:  Magnolia Pictures) -
Кућни љубимац - пас (Фото: Magnolia Pictures)

Поједностављено, то значи да, ако вас нека особа не воли, ваш пас то зна! Научници Чијиива, Курошима, Хори, Андерсон и Фуђита осмислили су експеримент у којем су учествовала три човјека и пас.

Један од троје људи био је власник пса. Људи су сједили на столицама, али тако да је власник увијек био у средини. Један човјек је глумио "помагача", а други незаинтересованог "негативца". Наспрам њих стајао је пас.

Власник је узимао кутију (у којој није било играчке или хране за псе) коју је покушавао да отвори. Како није успијевао, окретао се прво "помагачу" и затражио помоћ. Помагач би придржао кутију, а власник би је тада лако отворио. Након тога, власник би се окретао према “негативцу“ који би на молбу власника да му помогне да отвори кутију само окретао главу. Кутија би остајала затворена.

Као и у сваком експерименту, конструисана је и такозвана "контролна ситуација", у којој власник није тражио помоћ већ само кратко застао у отварању кутије, на шта би негативац окретао главу од њега.

У том случају власник "није успијевао" да отвори кутију.

Са друге стране налазио се "неутралац", особа која је само пасивно сједила.

Након тог задатка, "помагач" и "негативац", а касније и "неутралац" и "негативац" нудили су псима исту посластицу. Пси су радо узимали посластицу од "помагача" и "неутралца", али никада од "негативца"!

Уколико вас је експеримент мало збунио, ево закључка – пси одлично знају какав је ваш однос са неком другом особом.

Пас из експеримента избјегавао је "негативца", тј. особу која није помагала његовом власнику, а у свакодневном животу то значи да ваш пас не воли људе који не воле вас!

Дакле, уколико ваш пас неког нарочито избјегава, послушајте његов савјет– ту особу избјегавајте и ви!

Звучи шашаво, али јапнски научници кажу да је истина!