latinica  ћирилица
28/07/2015 |  15:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Изложба Народног музеја "Поруке са руке" на аеродрому

Путници који користе авионски превоз од данас на Аеродрому Никола Тесла могу да погледају како изгледа средњевјековно прстење које се чува у Народном музеју у Београду на изложби "Поруке са руке".
Изложба на Аеродрому "Никола Тесла" - Фото: ТАНЈУГ
Изложба на Аеродрому "Никола Тесла"Фото: ТАНЈУГ

Путници који користе авионски превоз од данас на Аеродрому Никола Тесла могу да погледају како изгледа средњевјековно прстење које се чува у Народном музеју у Београду на изложби "Поруке са руке".

Кроз серију принтова на којима је представљено прстење може се стећи увид у велико материјално богатство српских средњовјековних владара и властеле.

Оно свједочи о префињеном укусу и осјећају за византијску естетику која је у спољним облицима тражила и налазила скривену божанску љепоту.

На прстену је могло бити утрезано име власника, његов друштвени ранг или професија. Такође, урезане максиме или стихови који се могу видјети на експонатима могу да приближе низ појава и мисли којима се власник прстена приклањао, чиме се публици приближавају лична увјерења људи који су живјели прије више вјекова.

Директорка Народног музеја Бојана Борић Брешковић рекла је да је изузетна част што се дијелови богатих фондова Народног музеја поново представљају на Аеродрому Никола Тесла, јер је то друга изложба на том мјесту.

Она је то мјесто оцијенила као посебан изложбени простор, изузетно атрактиван и изазован, који пружа могућност путницима из иностранства, али и суграђанима да виде дио богатог фонда Народног музеја.

Борић Брешковић је рекла да су представили накит, врхунска остварења средњевјековне умјетности које може да издржи поређење са највишим и најуспешнијим радионицама Европског круга.

"Овде имамо прилике да погледамо и разне хералдичке симболе, моћ српске средњевјековне властеле и српских владара. Види се и прстен краљевића Радослава и царице Теодоре, мајке цара Душана", додала је она и изразила наду да ће на тај начин изазвати пажњу посјетилаца да покажу радозналост и дођу у Народни музеј када буде био отворен за јавност.

Извршни директор Аеродрома Никола Тесла Зоран Стојковић цитирао је оца просветитељства и вођу француске револуције Денија Дидроа који је рекао да је најсрећнији онај човјек који може да усрећи друге људе.

"Данас, када отварамо нову изложбу Народни музеј у Београду и Аеродром Никола Тесла су најсрећији, јер је прошлу изложбу те институције "Арт тура" видјело 750.000 људи", подсјетио је он и додао да се нада да ће нова поставка премашити тај рекорд.

Стојковић је подсјетио да Аеродром Никола Тесла ове године очекује свог петомилионитог путника и да су велики инвестициони циклус започели са радовима на Терминалу 1 и да ће га наставити са Терминалом 2.

Он је додао да ће на тај начин сљедеће године моћи да опслуже 7,5 до осам милиона путника и да је план да до 2020. године омогуће услугу свим авио компанијама.

Стојковић је подсјетио да је Аеродром Никола Тесла преузео улогу да и буде медијатор и популаризатор како креативне, тако и културне индустрије, па ће у сљедећем периоду организовати изложбу "Инвестирај у Србију" кроз коју ће старт уп сцени у земљи омогућити да прикаже своја достигнућа, као и осталим технолошким фирмама из Србије.