latinica  ћирилица
29/07/2015 |  09:47 | Аутор: vecernjenovosti

"Пронађено 20 нападача на Вучића, смијењен тужилац"

Имена између 15 и 20 особа које се сумњиче за напад на премијера Србије у Поточарима биће у наредним данима достављена Савејту министара БиХ, сазнају "Новости"
Напад на Вучића у Поточарима (Фото: ТАНЈУГ/Бранимир Васковић) -
Напад на Вучића у Поточарима (Фото: ТАНЈУГ/Бранимир Васковић)

"Нападачи су припадници екстремистичке групе "Црни лабудови" и борци бивше Армије РБиХ који су тијесно повезани с Насером Орићем и радикалним крилом СДА и мало позната формација "Антидејтон", открили су "Новостима" безбједоносни извори.

Према информацијама листа, обавијештене су и наше власти, а најављено је и да ће министар безбједности БиХ изаћи у јавност са конкретним мјерама.

Министар полиције Србије Небојша Стефановић, у изјави за "Новости", сугерише да се не смије стати само на особама које су атаковале на премијера Вучића.

Како "Новости" сазнају, док се чекају имена нападача, смијењен је тужилац Исмет Шушкић, коме је у Тужилаштву БиХ повјерена истрага о нападу у Поточарима. Тај посао сада води његов шеф, тужилац Божо Михајловић, који је на челу Одсјека за организовани криминал Тужилаштва БиХ.

У Тужилаштву БиХ очигледно нису били задовољни оним што је Шушкић урадио, па је предмет уступљен искусном тужиоцу, познатом и по томе што је пронашао и оптужио кривца за убиство Љубише Савића Маузера, некадашњег команданта специјалне јединице "Пантери" Војске Републике Српске и функционера МУП РС.

САМО ТРОЈКА САСЛУШАНА

До сада је Тужилаштво БиХ саслушало само тројицу осумњичених, за које Шушкић и није тражио притвор, сматрајући да за тако нешто не постоји законски основ.

"Од тужиоца Михајловића очекује се сада да реагује што прије у истрази. Већ наредних дана, могуће је очекивати нова привођења, хапшења и саслушања", рекао је саговорник "Новости" из Тужилаштва.

"Инсистирамо да се што прије објелодане имена нападача, али нам је од велике важности да се открију не само непосредни извршиоци него и идентитет инспиратора који се евентуално иза њих крију."