latinica  ћирилица
29/07/2015 |  11:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Чувати односе Србије и Српске на највишем нивоу (ВИДЕО)

Премијер Србије Александар Вучић рекао је да је његова обавеза да у сваком тренутку чува односе између Србије и Републике Српске на највишем нивоу и да увијек помогне Српској
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

Одговарајући на питање да ли је примио циркуларно писмо предсједника Републике Српске Милорада Додика у којем се поново објашњава зашто Српска инсистира на спровођењу референдума о Суду и Тужилаштву БиХ, Вучић је одговорио: "То је за мене данас најтеже питање".

- Када кажем најтеже, то је зато што су моје обавезе да никада не покажем никакву дозу ни личне, ни политичке, а ни државне сујете - рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Влади Србије.

Вучић је истакао да је обавеза власти Србије да чува регионални мир и стабилност, да води рачуна о Србији и да увијек помогне Републици Српској.

- Замолио сам председника Додика да још једанпут своју одлуку размотри и то је оно што ми можемо да урадимо. Све друго што бисмо радили, лоше бих се осећао и не желим да учествујем у нечему у чему су неки раније учествовали, али сам имао довољно храбрости да кажем шта је то што Србија мисли, а што мисли да је добро и за Србију и за Републику Српску - рекао је Вучић.

Он је истакао да није имао у виду само себичне интересе Србије и додао да сматра да има "добар и веома широк поглед у будућност када је у питању и Република Српска".

- Мислим да сам добро видио, а ја увек дозвољавам могућност да то увек није сасвим тако. Можда неки други то боље виде од мене. На крају крајева, моја је одговорност пред грађанима Србије неупоредиво већа, а не бежим од тога да неку врсту мале одговорности због односа који постоји између Србије и Српске, имам и према Српској, наравно и као гарант Дејтонског споразума - додао је Вучић.

Што се Србије тиче, Вучић је рекао да Србија никада ничим неће угрожавати регионалну стабилност, и то не зато што то "неко воли или не воли напољу".

- Већ сам се тих глупости наслушао. Као што сте видели, Србија је успела и умела да се супротстави по најтежим питањима и највећим силама на свету и успела, не могу да кажем да победи, него да не изгуби као што је увек донедавно губила - навео је Вучић.

Он је истакао да је српском народу потребна памет и мудрост и да би волио да су Срби кроз историју чешће водили Милошеву политику /Милоша Обреновића/, јер много би их више било и много би били успешнији, него што су данас.

Вучић: Не могу нам забранити сузе за страдале Србе

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да нико не може да забрани Србији да жали за пострадалим и прогнаним Србима у "Олуји", и додао да ће Србија учинити све што је у њеној моћи да Косово не постане члан УНЕСКО.

Вучић је на конференцији за новинаре у Влади Србије рекао да је дан када се десила "Олуја" за све Србе тужан дан и да је ријеч о највећем етничком чишћењу послије Другог свјетског рата.

Како је рекао, ми не говоримо ништа ни против кога, ни против хрватског народа, нити државе, али дајемо себи за право да жалимо за страдалима и прогнаним Србима.

- Ваљда нико не може да нам забрани да пустимо сузу и запалимо свеће. Шта ће неки други да раде нека раде - рекао је премијер.

Како је рекао, одговарајући на питање о најави администрације у Приштини да Косово постане члан УНЕСКО, Србија ће дати све од себе да то спријечи, мирним и демократским средствима.

- Али, Србија није немоћна као што је била - указао је.

Он је додао да ту снагу Србије не би прецјењивао, али ни потцјењивао и додао да не може да замисли и да би било смијешно да Дечани, Бањска, Грачаница буду дио неке друге, а не српске баштине.

- То би било трагикомично - додао је.

Вучић: Разговарам с Николићем о платформи за КиМ

Премијер Србије Александар Вуцић изјавио је да је с предсједником Томиславом Николићем разговарао и разговара о платформи за Косово и Метохију коју је предсједник Републике предложио.

- Ми смо разговарали и разговараћемо и убудуће, чекамо завршетак бриселских разговора, па ћемо наставити - рекао је Вучић.

Он је додао и да је требало да иде данас у Параћин, гдје ће предсједник Николић са супругом Драгицом, предсједницом Управног одбора Фондације "Драгица Николић" присуствовати свечаности поводом отварања обновљеног породилишта.

Упутио је честитке на енергији да се ураде такве ствари. У Параћину је велика ствар урађена, као и раније у Крагујевцу.