latinica  ћирилица
29/07/2015 |  13:18 | Аутор: РТРС

Вијеће народа није постигло сагласност о вету Клуба Бошњака (ВИДЕО)

На сједници Вијећа народа Републике Српске нису усаглашени ставови о вету Клуба Бошњака у вези с одржавањем референдума о раду Суда и Тужилаштва БиХ
Вијеће народа - Фото: СРНА
Вијеће народаФото: СРНА

Клубови, Срба, Хрвата и осталих, изјаснили су се да није повријеђен витални национални интерес Бошњака.

Сутра ће о овом питању засједати и Заједничка комисија Вијећа народа и Народне скупштине Републике Српске.

Ако ни тада не буде договора, коначан став даће Уставни суд Републике Српске.

Предсједавајућа Вијећа народа Републике Српске Нада Тешановић потврдила је да није било сагласности о одлуци Клуба Бошњака о вету на одлуку о референдуму те да су три клуба била против тог вета.

Она је рекла да постоји законско право да се и грађани Српске изјасне на референдуму о правосуђу БиХ.

Потпредсједавајући Вијећа народа Кемо Чамџија рекао је да Народна скупштина Републике Српске не може да доноси одлуке о питањима која се односе на државне органе БиХ, већ само на питања из надлежности ентитета.

Делегат у Вијећу народа Републике Српске из Клуба Срба Живко Марјанац сматра да је расписивање референдума уставно право Српске.

- Поставља се питање по којем уставу је одлука о расписивању референдума неуставна. Ово је политиканство којим људи покушавају да на овај начин држе тензије да би имали сљедећи мандат у Вијећу народа или парламенту Српске - истакао је Марјанац.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 15. јула одлуку о расписивању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ, који би требало да буде одржан у првој недјељи по истеку 50 дана од ступања на снагу ове одлуке.

Клуб Бошњака у Вијећу народа Републике Српске ставио је 23. јула вето на одлуку Народне скупштине о референдуму у Српској о Суду и Тужилаштву БиХ.