latinica  ћирилица
29/07/2015 |  13:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Путин: Русија се противи оснивању трибунала за МХ17

Руски предсједник Владимир Путин указао је данас да ће Москва уложити вето на резолуцију Савјета безбједности Уједињених нација о оснивању међународног суда за утврђивање одговорности за обарање авиона "Малезија ерлајнса", који је пао 17. јула изнад источне Украјине са 298 путника и чланова посаде.
Владимир Путин   (Фото:itnetwork.com) -
Владимир Путин (Фото:itnetwork.com)

Путин је у телефонском разговору са холандским премијером Марком Рутеом истакао да се Русија и даље противи идеји о оснивању суда, коју заговарају Холандија и Украјина, пренијела је агенција АП.

У саопштењу Кремља се наводи како је Путин рекао да оснивање суда "није прикладно" пошто Русија и даље има много питања у вези истраге којој је имала ограничен приступ.

Савјет безбједности гласаће данас о резолуцији која предвиђа успостављање међународног суда задуженог за несрећу авиона на лету МХ17, којој се Русија противи, због чега је најавила да ће уложити вето.

Нацрт резолуције предложила је Малезија у име пет земаља које учествују у истрази пада авиона, међу којима су Аустралија, Белгија, Холандија и Украјина.

"Гласаћемо против. Не сумњам у то. Ако резолуција добије девет или више гласова за, ми ћемо уложити вето, а ако добије мање од девет гласова, руски глас ће бити само један од негативних гласова поред других чланица СБ. Нажалост, мислим да је вјероватно да ће резолуција добити девет гласова за", рекао је прије два дана стални представник Русије у УН Виталиј Чуркин.

Он је додао да они који инсистирају на усвајању резолуције очито покушавају да "отворе још један фронт за конфронтацију, што би могло да има далекосежне посљедице на међународне односе".