latinica  ћирилица
29/07/2015 |  13:44 | Аутор: СРНА

Стевандић: Српска показује сав свој демократски потенцијал

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изразио је задовољство демократским капацитетима Српске јер се у њој расправља о крупним темама као што је референдум о Суду и Тужилаштву БиХ.

"Имали смо демократску расправу, гласање, образложења и најважније је да можемо да кажемо да Српска показује сав свој демократски потенцијал и поштивање свих различитих мишљења", рекао је Стевандић у Бањалуци.

Стевандић је истакао да је демократско право Републике Српске да се бори за равноправност, не усмјеравајући ниједан акт против било којег народа и грађанина.

"Република Српска, њен парламент и све институције путем референдума боре се за равноправност оптужених и осуђених, па чак и за равноправност мртвих који су, нажалост, у неравноправном положају у БиХ", нагласио је Стевандић.

Он је рекао да је задовољан што процедура у вези са референдумом у Српској има много "писменије и љепше облике од еха у јавности", који је "пребогат препуцавањима" која нису примјерена демократској и правној процедури.

Стевандић је изразио задовољство чињеницом да је референдум ушао у процедуру у парламенту Српске и Вијећу народа Републике Српске.

Он је напоменуо да Клуб Срба, Клуб осталих и Клуб Хрвата на данашњој сједници Вијећа народа Републике Српске нису подржали захтјев Клуба Бошњака за покретање вета.

Клуб Бошњака у Вијећу народа Републике Српске ставио је 23. јула вето на одлуку Народне скупштине о референдуму у Српској о Суду и Тужилаштву БиХ.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 15. јула одлуку о расписивању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ, који би требало да буде одржан у првој недјељи, по истеку 50 дана од ступања на снагу ове одлуке.