latinica  ћирилица
29/07/2015 |  13:47 | Аутор: СРНА

Малешевић: Пронаћи рјешење за српску дјецу у ФБиХ

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је да је у Федерацији БиХ потребно пронаћи рјешења за српску дјецу, с обзиром на то да се национална група предмета примјењује само у Босанском Грахову, Дрвару и Петровцу.
Дане Малешевић - Фото: СРНА
Дане МалешевићФото: СРНА

"Знам да 1.060 ученика изучавају вјеронауку у ФБиХ и сигуран сам да има више дјеце Срба који су повратници", рекао је Малешевић, уочи прве сједнице Конференције министара образовања у БиХ, која се данас одржава у Сарајеву.

Малешевић је напоменуо да све проблеме треба ријешити само разговором и договором, и да нема смисла кривити један дио земље да је одговорна за све проблеме у образовању, док је у "другом дијелу земље стање чак и горе".

"Политичари са нивоа ФБиХ и БиХ су нашли кривца у Републици Српској. Сигурно да, на овај начин како се кренуло, рјешења нема и питање је да ли су за све у БиХ сви исти", рекао је Малешевић.

Он каже да проблем није само у двије школе у Републици Српској и да, гдје год постоје друге нације, тамо постоји и проблем. "Само што се то потенцира код нас, а у другим дијеловима се прећуткује", оцијенио је Малешевић.

Малешевић је рекао да није имао прилику да разговара са представницима родитеља школараца у Коњевић Пољу, док је са родитељима из Врбањаца разговарао и поново ће се састати да би нашли рјешења у интересу и родитеља и ресорног министарства.

"Родитељи у Врбањцима морају прихватити раније потписани привремени споразум који каже да је потребно минимално 18 ученика по одељењу да би се примијенила национална група предмета", појаснио је Малешевић.

Малешевић је изразио увјерење да ће проблем бити ријешен до 1. септембра када би дјеца требало да крену у школу.

Министар цивилних послова БиХ Адил Османовић рекао је да је Конференција министара образовања у БиХ прилика да се размијене искуства на разним нивоима власти, види какви су проблеми присутни у образовању и донесу одређени закључци.

"Кључна тачка дневног реда је присуство сегрегације, политизације и асимилације у образовном систему у БиХ, а оно је, нажалост, и те како изражено. Желимо да прије почетка школске године изнађемо могућности да ријешимо проблеме који оптерећују образовни систем", нагласио је Османовић.

Он је навео да се ти проблеми највише одражавају на повратничку популацију, како у ФБиХ, тако и у Републици Српској.

"Очекујем од министара образовања да у складу са Уставом и законима обезбиједимо пуну равноправност, јер сви конститутивни народи имају право на свој језик и националну групу предмета, а на нама из политике је да заиста направимо такву атмосферу", истакао је Османовић.

Османовић сматра да проблема, посебно када је ријеч о сегрегацији и асимилацији, не би било да нема утицаја политике у образовни систем.