latinica  ћирилица
29/07/2015 |  14:04 | Аутор: РТРС

Договорен оквирни акциони план за спровођење Реформске агенде (ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да би половином септембра требало да буду усаглашени ставови свих нивоа власти у БиХ када је ријеч о писму намјере Међународном монетарном фонду и механизму координације, али и утврђен динамичан акциони план реформске агенде.
Бањалука: Састанак Цвијановић Звиздић, Новалић - Фото: СРНА
Бањалука: Састанак Цвијановић Звиздић, НовалићФото: СРНА

Цвијановићева је истакла да су веома близу рјешења када је ријеч о механизму координације, који је дефинисан као један од два кључна услова на такозваној бриселској мапи пута, те да је то обавеза од које се никако не може побјећи када је ријеч о европском путу.

"Механизам координације омогућава сарадњу различитих нивоа власти на извршавању, не само европских обавеза, него и дефинисању свих других питања који су важни за функционисање БиХ", рекла је Цвијановићева у Бањалуци након састанка са предсједником Владе ФБиХ Фадилом Новалићем, предсједавајућим Савјета министара Денисом Звиздићем и министром финансија и трезора БиХ Вјекославом Бевандом.

Премијери РС и  Федерације БиХ раније данас договорили су оквирни акциони план за реализацију мјера из Реформске агенде и раније постигнутих договора између двије владе. Цвијановићева је рекла да ће детаљни акциони планови бити урађени након што ресорна министарства доставе планове активности које ће спроводити.

Договорено је и да ће крајем августа бити урађене коначне верзије текстова различитих прописа радних група, а потом у првој половини септембра усвојене на одвојеним сједницама, а неке на заједничкој сједници двије владе, те на тај начин што више хармонизовати рјешења, рекла је Цвијановићева.

Предсједник Владе Федерације БиХ Фадил Новалић, нагласио је да ће све практичне теме о којима је било ријечи на данашњем састанку довести до побољшања економије и раста запошљавања у БиХ.

Премијери Републике Српске и Федерације БиХ рекли су да неће бити новог запошљавања у јавној управи и да ће доћи до ограничења фонда плата.

Констатовали су да у јавним предузећима постоји вишак запослених, али да ће се настојати да не дође до отпуштања већ да се уштеде постигну кроз реорганизацију.

Говорећи о новом закону о раду који је усвојен у Федерацији БиХ, Новалић је рекао да је закон сличан ономе у Шведској, а нешто либералнији од закона у Њемачкој.

Цвијановићева је додала да у закону о раду који би требало да буде усвојен у Републици Српској неће бити ништа на штету радника, већ да су то мјере које ће створити нова радна мјеста.

Цвијановићева и Новалић су разговарали и са генералним директором компаније "Електропренос БиХ" Матом Жарићем и члановима управе те компаније о пословању те заједничке фирме, а 2. аугуста биће одржана и Скупштина акционара "Електропреноса".

Премијерка Српске Жељка Цвијановић је истакла да на рачунима те компаније има 240 милиона марака које ће ићи у инвестиције, за развој мреже за пренос електричне енергије.