latinica  ћирилица
29/07/2015 |  14:17 | Аутор: СРНА

Сабор једногласно за излазак Хрватске из арбитраже

Посланици Хрватског сабора једногласно су одлучили да Хрватска иступи из арбитражног споразума са Словенијом
Гласање у хрватском Сабору - Фото: Screenshot
Гласање у хрватском СаборуФото: Screenshot

Влада Хрватске, на чији захтјев је сазвана ванредна сједница Сабора, обавезана је да покрене поступак за престанак споразума о арбитражи.

У образложењу одлуке наводи се да је Словенија "тешко повриједила" одредбе међународног уговора и правило учествовања у арбитражи у доброј вјери због чега Хрватска сматра да Арбитражни суд не може да испуни своје задатке.

За доношење ове одлуке била је потребна подршка двије трећине свих посланика у Хрватском сабору, а "за" је гласало свих 141.

Ванредна сједница Сабора сазвана је на захтјев хрватске владе, након што су медији прошле седмице објавили транскрипте договора словеначког члана Арбитражног суда Јернеја Соколеца и дипломате Симоне Дреник о изношењу аргумената и лобирању код других судија у поступку о граници.

Соколец и Дреникова су у међувремену поднијели оставке, а словеначка влада јуче је за свог новог арбитра именовала предсједника Међународног суда правде Француза Ронија Абрама и истакла да су тиме уклоњене препреке за наставак арбитраже.

Хрватски министар иностраних послова Весна Пусић рекла је током расправе у Сабору да је Међународни суд правде једина инстанца којој ће на крају моћи да се обрате поводом овог питања, али да је потребан пристанак обје стране.

Портпарол Европске комисије Мина Андреева рекла је данас да ће арбитража бити настављена и у случају да хрватски парламент изгласа повлачење.

На конференцији за новинере у Бриселу, која је одржана док је у Хрватском сабору трајала расправа, Андреева је поновила да Европска комисија очекује од Хрватске да се држи својих обавеза и настави да подржава арбитражни поступак.

Арбитражни споразум потписали су премијери Хрватске и Словеније Јадранка Косор и Борут Пахор 4. новембра 2009. године у Стокхолму. Њиме је предвиђено успостављање међународног арбитражног суда за одређивање границе на мору и копну, везу Словеније према отвореном мору и коришћење релевантних морских подручја.

Арбитражни суд чини пет судија - по један из Хрватске и Словеније, а преостала три су изабрана заједничким договором с пописа Европске комисије.