latinica  ћирилица
29/07/2015 |  15:08 | Аутор: СРНА

Бећировић тражи формирање врховног суда БиХ

Посланик СДП-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Денис Бећировић покренуо је иницијативу за формирање врховног суда БиХ.

Бећировић је саопштио да је на прошлој сједници Представничког дома, одржаној 22. јула, поднио посланичку иницијативу којом се задужује Савјет министара БиХ да најкасније у року од шест мјесеци од дана усвајања ове иницијативе изради и у парламентарну процедуру достави приједлог закона о врховном суду БиХ.

У образложењу разлога за покретање иницијативе, Бећировић као уставноправни аргумент наводи да правосуђе у БиХ треба да буде организовано по узору на земље ЕУ.

"Само са једним врховним судом на врху хијерархизоване пирамиде судова могу бити остварени правни и уставни принципи пођеле власти, правне државе, социјалне државе и принцип очувања правног јединства", истакао је Бећировић у својој иницијативи.

Према његовом мишљењу, потенцијална опасност од развијања неусаглашених стандарда у Републици Српској, Федерацији БиХ и Брчко дистрикту довољан је разлог за успостављање судске инстанце која ће ово онемогућити.

"Један врховни суд одлучиваће о начелним питањима од правне важности, оцјењиваће законитост судских одлука и усаглашавати судску праксу", појашњава Бећировић.

Према његовим ријечима, правно-технички је немогућ или структурално отежан улазак у европске интеграције без једног врховног суда.

"Без једног врховног суда неће бити могуће осигурати ефикасну и јединствену примјену државних прописа који ће изаћи у сусрет преузимању правних тековина ЕУ у национално законодавство. Захтјеви Европске комисије и Споразум о стабилизацији и придруживању упућују на закључак да ће један врховни суд бити услов за приступ ЕУ као пут за неутрализацију ове структуралне слабости", тврди Бећировић.

Бећировић је закључио да критеријум за чланство у ЕУ са већом политичком снагом указује на обавезу успостављања врховног суда у БиХ коју је с аспекта домаћег уставног права одавно требало испунити.