latinica  ћирилица
29/07/2015 |  15:16 | Аутор: ТАНЈУГ

Берлин: Могући напади на метро у Истанбулу

Министарство спољних послова Њемачке упозорило је на могуће нападе на подземну жељезничку мрежу и аутобуске станице у Истанбулу послије напада турских снага на курдске милитантне активисте на сјеверу Ирака.
Метро у Истанбулу (photo: milatgazetesi.com) -
Метро у Истанбулу (photo: milatgazetesi.com)

Могуће су појачане нападачке активности Курдистанске радничке партије (ПКК), наводи се у саопштењу објављеном на сајту њемачког Министарства, јавља Ројтерс.

"Поред тога, постоје наговјештаји могућих напада на подземну жељезничку мрежу и аутобуске станице у Истанбулу", упозорава Министарство у Берлину.

Број страних посјетилаца у Турској је опао за 2,25 одсто на 14,89 милиона људи у првих шест мјесеци ове године, показују данас објављени подаци Министарства туризма, наводи британска агенција.

Турске ваздухопловне снаге гађале су и ноћас курдске сепаратисте у Турској и сјеверном делу Ирака, а у обрачуну са екстремистима у 39 турских провинција ухапшене су 1.302 особе, саопштила је канцеларија турског премијера.

Напади на Курде на сјеверу Ирака и у самој Турској услиједио је прошле недјеље послије серије смртоносних напада за које се криви ПКК, коју Анкара и њени западни савезници квалификују као терористичку групу.

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган рекао је јуче да се мировни процес са курдским побуњеницима не може наставити у атмосфери напада на Турке.