latinica  ћирилица
29/07/2015 |  15:25 | Аутор: СРНА

Ровер: Положај мањина бољи у Српској него у ФБиХ

Предсједник Савеза националних мањина Републике Српске Фрањо Ровер рекао је данас да је положај националних мањина у Српској много бољи него у Федерацији БиХ.
Фрањо Ровер - Фото: РТРС
Фрањо РоверФото: РТРС

Ровер је након састанка са начелником општине Градишка Зораном Латиновићем рекао да је потребно стално радити на побољшању квалитета живота и запошљавању националних мањина.

Он је навео да је Скупштина савеза националних мањина донијела одлуку да руководство Савеза посјети све локалне заједнице у којима живе и дјелују националне мањине.

Предсједник Удружења Пољака и пријатеља "Мак" Градишка Марија Буганик Прањић рекла је да ће ове године бити обиљежено 120 година од насељавања Пољака у Градишци, а тим поводом 1. августа у Ћелиновцу ће бити одржана традиционална "Пирогијада".

Она је истакла да се у пољској колонији Ћелиновац налази црква Светог Миховила чија је санација у завршној фази и која уз цркву у Трошељима представља једине вјерске објекте Пољака на подручју Српске.

Манифестацији ће, како је најавила, присуствовати представници Амбасаде Пољске у БиХ, ресорног министарства, општине Градишка, као и представници других националних мањина.

Начелник општине Градишка Зоран Латиновић рекао је да представници националних мањина у овој општини имају сва права као и конститутивни народи.

Он је истакао да општина кроз буџет подржава рад удружења Рома, Пољака, Црногораца и Украјинаца и да кроз разне пројекте настоји да побољша њихов материјални и социјални статус.

"Градишка се убраја у општине које у потпуности поштују људска права са тенденцијом да побољшају стандард свих грађана и обезбједе бољу перспективу живота", истакао је Латиновић.