latinica  ћирилица
29/07/2015 |  16:11 | Аутор: Агенције

Израелци почели да руше насеље на Западној обали

Израелски булдожери почели су данас рушење спорног стамбеног комплекса на Западној обали пошто је канцеларија премијера најавила "хитну градњу" нових 300 кућа у тој области и планове за још 500 кућа у источном Јерусалиму.
Израелци руше насеље - Фото: Beta/AP
Израелци руше насељеФото: Beta/AP

Овај потез ће вјероватно изазвати међународну осуду пошто се тиче изградње јеврејских насеља на територијама на које претендују Палестинци.

Спор око јеврејског насеља Беит Ел на око 32 километра сјеверно од Јерусалима ескалирао је данас пошто је израелски Врховни суд одбацио петицију на ранију пресуду за рушење комплекса у Беит Елу и наложио да рушење буде завршено најкасније до четвртка. Комплекс је проглашен илегалним зато што је направљен без претходног одобрења израелских власти.

Војска је данас реаговала и уклонила демонстранте, али се окупило више стотина јеврејских насељеника од којих су се неки сукобили с израелским снагама које су реаговале воденим топовима.

Сукоб полиције и демонстраната

Ситуација је напета у јеврејској заједници пошто се обиљежава десет година од израелског одустајања од појаса Газе, односно повлачења у љето 2005. свих израелских цивила и војника из те палестинске области, као и из два насеља на Западној обали.

Израелске власти обећале су изградњу 300 стамбених јединица у Беит Елу прије три године, када је наложено рушење зграда изграђених на приватној земљи Палестинаца.

Нове куће које је најавила канцеларија премијера Бењамина Нетањахуа биће изграђене у Беит Елу и другим мјестима, укључујући на истоку Јерусалима, који Палестинци желе за пријестоницу своје будуће државе, док израелски лидери кажу да је тај дио неодвојиви дио Јерусалима.

Изралске вође тврде да ће те четврти остати дио Израела по сваком будућем мировном договору, док Палестинци тврде да су нелегалне, што подржава и међународна заједница. Израел је заузео Западну обалу и источни Јерусалим у блискоисточном рату 1967.