latinica  ћирилица
29/07/2015 |  16:34 | Аутор: Агенције

Високо образовање у региону забрињавајуће

Регионално рангирање факултета унаприједиће квалитет образовања и бити смјерница послодавцима приликом запошљавања кадра, оцијењено је у разговору министара просвјете Црне Горе, Србије и Републике Српске који су се данас састали у Подгорици.
Студенти (Foto: wikimedia) -
Студенти (Foto: wikimedia)

Министри двије државе и једног ентитета Предраг Бошковић, Срђан Вербић и Дане Малешевић разговарали су данас у Подгорици о високом образовању, проблемима у тој области и признавању иностраних образовних исправа.

Бошковић је након састанка рекао да је један од препознатих проблема нострификација иностраних образовних исправа.

-Црна Гора, као најмања држава у региону са најмањем тржиштем рада, може то најприје да осјети и да препозна, казао је Бошковић.

Према његовим ријечима, посљедњих година једнак број црногорских студената дипломира у Црној Гори као и ван ње.

То, како је навео, не би био проблем, али је познато да постоје факултети на којима се студије, које трају четири године, завршавају за мање од годину.

-Мислим да би требало да извршимо рангирање универзитета на простору бивше Југославије, и да то буде један од кључних критеријума за послодавце, и државу као највећег послодавца, приликом запошљавања, казао је Бошковић.

Он је оцијенио да је данашњи састанак “излаз из тог тунела који ствара огромне проблеме на образовном тржишту, када је у питању читав регион“.

Нјегов колега из Србије казао је да постоји заједничка забринутост за квалитет високог образовања у региону, али и заједничке идеје како да се тај квалитет унаприједи.

-Имамо у изгледу почетак рада једне међународне организације са сједиштем у Београду, чији би циљ био, прије свега, унапрјеђење квалитета образовања у југоисточној Европи, казао је Вербић.

Како је навео, један од начина тог унапрјеђивања је ранг листа студијских програма у региону, гдје би било врло јасно који је програм квалитетнији од других.

-Важно је да студенти, прије него што упишу факултет, знају шта ће са том дипломом моћи и шта ће научити на том факултету, а за послодавце је јако важно да знају кога запошљавају, појаснио је Вербић.

Он је казао да је сљедећи корак прављење оквира за регионално признавање квалификација.

Малешевић сматра да су и рангирање и регионални квалификациони оквир само неке од методологија којима се може побољшати квалитет образовања.

-Морамо тражити и нека бржа рјешења која ћемо примијенити, да нам се не би дешавала поплава разноразних дипломаца са приватних факултета и универзитета, који се лако запошљавају, углавном у ванпривреди, при чему мислим на органе управљања на локалном и државном нивоу, навео је он.

Како је казао, примјеном тих рјешења неки факултети и универзитети биће принуђени или да поправе квалитет, или да заврше са радом преноси Глас Америке.