latinica  ћирилица
29/07/2015 |  16:36 | Аутор: СРНА

КиМ: Циљ упада у Југобанку - финансијска блокада Срба

Београд је најоштрије осудио насилни упад судских извршитеља и полиције у просторије Југобанке у сјеверном дијелу Косовске Митровице, Грачаници и Штрпцу, оцјењујући да је упад извршен с циљем да Срби на Косову и Метохији буду финансијски блокирани.
Извршитељи из јужног дијела Митровице у Југобанци - Фото: ТАНЈУГ
Извршитељи из јужног дијела Митровице у ЈугобанциФото: ТАНЈУГ

"Свака блокада рада Југобанке, једине српске банке на Косову и Метохији, имала би несагледиве последице по српски народ и његове институције у покрајини", саопштила је Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију.

Будући да Југобанка на Косову дјелује у складу са свим релевантним међународним прописима и у оквиру финансијског система који је под окриљем Србије и Народне банке Србије, у саопштењу се истиче да се сваки неовлашћени упад у просторије банке ради некаквог контролисања документације може тумачити само као лош изговор за изазивање шире друштвене несигурности и нестабилности.

Канцеларија је саопштила да је данашњи упад у ту банку, над којом Приштина нема никакву надлежност, нова у низу провокација, које за циљ имају опструкцију процеса нормализације односа.

Оваква провокација усред отворених бриселских разговора о бројним другим темама, и без претходних разговора о пословању привредних субјеката, како наводе у Канцеларији, најблаже речено представља недобронамјерност која квари шансе за разговор у цивилизованој атмосфери.

"Позивамо Приштину да престане са константним деструктивним активностима у процесу нормализације односа, а све релевантне факторе да реагују и обезбеде заштиту српске имовине и услове за несметано пословање српских правних и физичких лица на Косову и Метохији, а грађанима право на нормалан живот", наводи Владина канцеларија.