latinica  ћирилица
29/07/2015 |  16:51 | Аутор: СРНА

БиХ - ГМО соја из Бразила чека на граници

Пошиљка генетски модификоване соје за сточну исхрану заустављена је на граници БиХ и одлуку о њеној даљој судбини донијеће Агенција за безбједност хране на основу мишљења савјета за ГМО који би сутра требало да именује Савјет министара БиХ.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић изјавио је данас у Сарајеву да у овој области у БиХ континуирано постоје проблеми и недоречености у законодавству и другим прописима.

Он је додао да није ријеч само о тих шест камиона већ о десетинама које су прошлих седмица чекале на граници.

Шаровић је истакао потребу да се договоре кључни кораци да би се у наредном периоду уредила ова област, што подразумијева и измјене и допуне законодавства с циљем исправљања и прецизирања одређених недоречености.

"Привремено је рјешење да инспекције спорне количине ставе под царински надзор", констатовао је Шаровић.

Директор Агенције за безбједност хране БиХ Сејад Мачкић потврдио је да соја из Бразила садржи ГМО и да је на основу налога инспекције забрањен њен увоз.

"Очекујемо да савјет о ГМО да мишљење о овоме Агенцији за безбједност хране, која ће онда дати мишљење о увозу соје", објаснио је Мачкић.

Он је истакао да је легислатива БиХ усаглашена са легислативом ЕУ и да ће БиХ признати све модификације које су признате у Унији.

Мачкић је данас у Сарајеву, са представницима Брчко дистрикта, Канцеларије за ветеринарство БиХ и Управе БиХ за заштиту биља, учествовао на састанку министра спољне трговине и економских односа БиХ са министрима пољопривреде Републике Српске и Федерације БиХ.