latinica  ћирилица
29/07/2015 |  17:18 | Аутор: СРНА

Малешевић: Министарство подржава програм ИПА два

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић изјавио је да ово министарство подржава учешће образовних власти Српске у пројектима Инструмента претприступне помоћи /ИПА/ 2 за БиХ.
Дане Малешевић, министар просвјете и културе у Влади Републике Српске - Фото: СРНА
Дане Малешевић, министар просвјете и културе у Влади Републике СрпскеФото: СРНА

Малешевић је данас учествовао на сједници Конференције министара образовања у БиХ која је у Сарајеву одржана у организацији Министарства цивилних послова БиХ, на којој је расправљано о опредијељености образовних власти БиХ за учешће у ИПА пројектима.
 "Подржавамо пројекте из програма ИПА 2, али инсистирамо на поштовању уставне надлежности у БиХ, као и да Српска мора да буде јасно видљива у свакој фази израде и примјене пројеката, што представници Српске желе да истакну", рекао је Малешевић Срни.

Он је истакао да је Министарство просвјете и културе Српске опредијељено за реформске процесе свих нивоа образовања.

Када је ријеч о Пословнику о раду Конференције, Малешевић је изнио примједбу да се тим документом не може регулисати "систем образовања у БиХ", јер она нема јединствен систем образовања већ је подијељен на ентитете и кантоне, гдје постоји више система образовања.

"Само смо начели теме `дискриминација`, `сегрегација` и `политизација` у образовању. То треба посматрати у цијелој БиХ, а не само у Републици Српској, те не проглашавати како нешто не ваља у Српској, да ми не примјењујемо много тога", каже Малешевић.

Према његовим ријечима, у Српској има 20 школа гдје постоји национална група предмета, а у Федерацији БиХ у само једном кантону.

Малешевић је на сједници Конференције министара образовања у БиХ поновио стари став представника власти Српске о формирању министарства просвјете на нивоу БиХ и успротивио се његовом формирању.