latinica  ћирилица
29/07/2015 |  21:08 | Аутор: Агенције

Њемачки медији означили Балкан као област за регрутовање ИД

Терористичка организација Исламска држава сматра Балкан као важану област за регрутовање бораца и врбује терористе прије свега на Косову, објављено је у емисији ФАКТ, њемачке телевизије АРД.

Исламска држава, како се наводи, врбује преко пропагандних видео-записа на албанском и босанском језику пре свега на Косову и позива на терористичке нападе.

Експерт за југоисточну Европу, професор Флоријан Бибер са Универзитета у Грацу, сматра да те видео-поруке нису упућене само муслиманима на Балкану, већ и оним који су са тог подручја дошли у западну Европу.

Пошто многи од тих људи не знају арапски језик, видео-записи на албанском или босанском језику јесу један важан инструмент за регрутацију, сматра овај професор, а преносе њемачки медији.

Косово у међувремену важи као важна база Исламске државе и бројни њихови борци потичу одатле, гдје влада огромна незапосленост, сматра тај експерт.

Медији преносе да је Балкан интересантна област и за њемачку исламистичку сцену и наводе да су њемачки салафисти скупљали новац за босанско село Горња Маоча, за које се каже да важи као важан центар за врбовање Исламске државе.