latinica  ћирилица
30/07/2015 |  08:09 | Аутор: Б92

Фрљић у Ријеци организује контра-Олују

Редитељ Оливер Фрљић, у сарадњи са Српским народним вијећем Милорада Пуповца и удружењем "Documenta", припрема у Ријеци контра-Олују.
Оливер Фрљић - Фото: nezavisne novine
Оливер ФрљићФото: nezavisne novine

Како преноси Слободна Далмација, Фрљић жели да се супротставити глорификацији рата која се и даље намеће као службена дужност свих грађана и да пошаље поруку да је рат пуно комплекснија појава него што га политичари представљају.

Због тога ће организовати овај мировни контрапункт книнској прослави Дана побједе и домовинске захвалности.

Паралелно с почетком прославе у Книну, у 8 сати ујутру 5. августа у ријечком позоришту почеће јавни разговор с пет жена различитих националности из Вуковара, Осијека, Книна, Дрниша и Личког Петровог Села. Све оне су жртве рата.

Разговор са њима водиће Весна Јанковић, активисткиња Антиратне кампање. Ријеч је о пројекту "контрасјећања", покушају да се испричају приче жртава рата са његове маргине и изван службене историје.

Оливер Фрљић се нада да ће животне приче ових жена показати да ни у једном рату, па тако ни у Домовинском, ништа није црно-бијело и једноставно.

"Иако су различитих националности и породичних прилика, све су ове жене током рата проживјеле неку врсту мучења и тортуре, изгубиле су чланове породице, јавно су исмијеване или су трпјеле дугогодишњу друштвену изолацију", каже он.

Неке од њих свједоче и о епизодама ратне хуманости и храбрости које такође одударају од националних стереотипа и које се не препричавају ни на православним опелима ни на католичким мисама за домовину. Један од примјера говори о томе како су поједини дрнишки Срби и Хрвати, кад је било најгоре, једни другима спасавали животе.

Догађај као секундарни циљ има и отварање дебате о улози жена у рату.

Будући да свака Фрљићева активност у посљедње вријеме производи жестоке друштвене реакције, организатори и овом приликом у Ријеци очекују контрапротесте ветерана рата и десничарских удружења.

Скуп ће, наводе организатори, бити добро осигуран.