latinica  ћирилица
30/07/2015 |  08:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Андрејева: ЕК ће с пажњом пратити даље кораке Загреба

Хрватска влада би данас требало да донесе одлуку о покретању поступка за престанак Споразума о арбитражи у граничном спору са Словенијом, а из Европске комисије поручју да ће Арбитражни суд наставити рад, те да ће Комисија с пажњом пратити даље кораке Загреба.

Хрватски сабор једногласно је јуче задужио владу за покрене поступак за излазак из арбитражног поступка са образложењем да је Словенија "тешко повриједила" Арбитражни споразум.

Портпаролка Европске комисије Мина Андрејева је изјавила да Европска комисија поштује демократску одлуку Сабора, али изражава жаљење због једностране одлуке Хрватске да изиђе из споразума који је раније потписала.

Европска комисија је, рекла је она, спремна да посредује између Хрватске и Словеније како би олакшала тражење рјешења.

Она је рекла да је сада на Арбитражном суду да размотри правне посљедице хрватског поступка.

Портпарол хрватске владе Никола Јелић је, реагујући на најаву Европске комисије да ће Арбитражни суд наставити рад у поступку са Словенијом, поручио да Комисија није надлежна за тај Арбитражни споразум.

Ријеч је о билатералном уговору између двије равноправне чланица Европске уније, рекао је Јелић.

"ЕК није надлежна за питање арбитражног споразума. Ријеч је о билатералном уговору двије равноправне чланице Европске уније", казао је Јелић.

Европска комисија саопштила је раније да ће Арбитражни суд за питање границе између Хрватске и Словеније наставити с радом, чак и ако се Хрватска повуче из арбитраже.

"Да будемо јасни, чак и ако хрватски парламент изгласа повлачење из арбитраже, Арбитражни суд ће остати и наставити с радом. Европска комисија не види одрживу алтернативу арбитражном поступку", рекла је портпаролка ЕК Мина Андрејева непосредно прије него што је Сабор изгласао повлачење из арбитраже.