latinica  ћирилица
30/07/2015 |  09:34 | Аутор: СРНА

Вулин: Србија ће стати тачно у подне

Дан сјећања на страдале Србе, Србија и Република Српска ће обиљежити 4. августа великом манифестацијом код моста на Рачи и 5. августа Даном жалости, сиренама и црквеним звонима тачно у подне.
Александар Вулин - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВулинФото: ТАНЈУГ

Петог августа ће, поред парастоса, бити одржана централна манифестација у Центру "Сава".

- Тачно у подне Србија ће стати на један минут. Огласиће се сва црквена звона и све сирене како бисмо застали и одали пошту свим убијенима и протјеранима - рекао је за "Блиц" министар рада Србије Александар Вулин, наводећи да на исти начин Јевреји обиљежавају Дан Холокауста.

Очекује се долазак више хиљада грађана у Рачу, као и представника Владе и дипломатског кора, а цијели догађај преносиће Радио телевизија Републике Српске.

Вулин је рекао да ће на аутопуту куда су се кретале српске избјеглице бити дијељени флајери на којима ће бити историјске чињенице и елементарне истине о дешавањима 1995. године.

- Тог 4. августа мост између Србије и Републике Српске код Сремске Раче биће освијетљен посебном расвјетом. Мост ће бити испуњен младим људима у српским народним ношњама - навео је Вулин.

Вулин, који је предсједник Организационог одбора за обиљежавање Дана сјећања, додао је да ће испод моста бити организована манифестација уз културно-умјетнички програм, на којој ће говорити представници Србије и Српске.

- Никада до сада нешто овакво није обиљежавано. Биће то велики догађај - истиче Вулин.

Он је подсјетио да је Влада Србије донијела одлуку да 5. август буде Дан жалости, али да би се обиљежавао сваке године, потребно је усвојити закон о датумима, што ће бити и урађено.