latinica  ћирилица
30/07/2015 |  09:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Израел донио закон о присилном храњењу затвореника

Израелски парламент донио је данас закон којим је омогућено присилно храњење затвореника који штрајкују глађу усмјерен прије свега на палестинске затворенике.

Опозиција и љекарска удружења су се снажно противила закону, али коалиција премијера Бенџамина Нетанијахуа је послије дуготрајне парламентарне дебате усвојила закон са 46 гласова за и 40 против у Кнесесту који има 120 посланика, преноси Ројтерс.

Израел је већ неко вријеме забринут због могућност да неки од Палестинаца у притвору умре због штрајка глађу и да то онда изазове талас протеста на окупираног Западној обали и у источном Јерусалиму.

Међутим израелско љекарско удружење, које присилно храњење сматра медицински рискантном врстом тортуре позвало је израелске љекаре да не поштују овај закон.

Закон судијама омогућава да наложе присилно храњење или љекарски третман уколико постоји опасност по живот затвореника, чак и када он то одбија.

Палестинци у израелским затворима су током протеклих година често организовали штрајкове глађу протестујући због притвора. Многи од њих су завршили у болници а њихово тешко здравствено стање је заоштрило напетост међу Палестинцима, пријетећи да у случају смрти неког од њих доведе до немира.