latinica  ћирилица
30/07/2015 |  10:01 | Аутор: РТРС

Чеченке опустошиле рачун Исламске државе (ВИДЕО)

Људи који врбују за забрањену у Русији радикалну организацију „Исламска држава“ постали су жртве преваранткиња из Чеченије.
Лажни профил чеченки на друштвеним мрежама - Фото: RT
Лажни профил чеченки на друштвеним мрежамаФото: RT

Неколико Чеченки нашло се у центру пажње полиције. Оне су се преко лажног профила на друштвеним мрежама повезивале са милитантима који су их позивали да отпочну нови живот у Сирији, преноси Спутњик.

„Почео је да ме мами, говорећи: Да ли желите да дођете у Сирију? Тамо је супер. Ја сам му одговорила, да немам новца и он ми је предложио да ми га пошаље преко Qiwi", рекла је једна од девојака.

У ствари, то је била само замка. Чим би милитанти уплатили новац, рачун би се затварао и веза са дјевојком би се прекидала. У ствари, ни једна од дјевојака није озбиљно планирала да отпутује.

„Многи од познаника су отпутовали, али из тога ништа добро није изашло", саопштила је дјевојка.

Процес, наравно, траје неко вријеме и раздјељен је у неколико етапа. У почетку дјевојка успоставља контакт са будућом жртвом, након чега шаље фотографије на којима се види лице. Некад шаљу и слике других дјевојака. То је знак да је све озбиљно и жртва предлаже помоћ у новцу. Све те дјевојке се сада налазе под истрагом у Чеченији. Најинтересантније је да се сличном стварима баве и мушкарци.