latinica  ћирилица
30/07/2015 |  10:17 | Аутор: СРНА

Харстон: САД и Британија мијењају однос према Србији

Бивши помоћник генералног секретара УН Џулијан Харстон сматра да Америка, Велика Британија и други почињу да мијењају образац понашања према Србији, који су до сада карактерисали ултиматуми, а приказивани као преговори.
Џулијан Харстон (фото: http://pressrs.ba) -
Џулијан Харстон (фото: http://pressrs.ba)

Харстон истиче да је "можда калуп из Рамбујеа коначно разбијен и да ће заплашивање и малтретирање престати, а прави преговори са Србијом као равноправним партнером у будућности ће постати пракса".

Он је напоменуо да постоји образац уобичајеног понашања САД, Велике Британије и других према Србији који су непрестано покушавали да ултиматуме прикажу као преговоре, почев од Рамбујеа, и да је британска резолуција о Сребреници посљедње бацање ових "намјештених коцкица".

"Послије срамотног неуспјеха те резолуције, суочавања са одмјереним одговором Србије, са елегантном реакцијом послије напада на Вучића и тријумфом спољне политике приликом посјете чланова Предсједништва БиХ Београду - у посљедњих неколико дана видјели смо заокрет у изјавама које долазе из САД и Велике Британије и у начину поступања", истакао је Харстон за "Политику".

Од Велике Британије је, напомиње он, стигла релативно неутрална, али позитивна изјава британског амбасадора у Београду, уз поруку премијера Дејвида Камерона, коју би чак и најскептичнији посматрачи могли да протумаче као извињење за непромишљену резолуцију у Савјету безбједности УН.

Харстон наводи да из САД стижу изненађујуће чврсти услови, односно да би Приштина требало да припази на понашање и да схвати да је то дио преговарачког процеса.

Он наводи да западни образац понашања према Србији није почео Рамбујеом и преговорима о Косову и подсјећа да не треба заборавити немогуће захтјеве Аустроугарске према Србији 1914. године, које је Београд прихватио, иако се и то показало недовољним.

"Ово пишем у швајцарским планинана, гдје је као и у Србији, неуобичајено вруће. Највећи изазов за Швајцарску у посљедње двије недеље био је да ангажује војнике да водом прскају краве у планинама, како би их спасили од топлотног удара. Зар не би било дивно бавити се проблемом као што је овај?", навео је Хартон.