latinica  ћирилица
30/07/2015 |  10:35 | Аутор: СРНА

Протест радника испред зграде федералног парламента

Испред зграде Парламента Федерације ФБиХ јутрос се окупило више хиљада радника, захтијевајући да са дневног реда данашње сједнице Дома народа буде повучен Приједлог закона о раду. Радници су премијеру Новалићу дали пола сата рока да им се обрати иначе ће, како су рекли, ствари преузети у своје руке.
Синдикални протести испред зграде Парламента БиХ - Фото: СРНА
Синдикални протести испред зграде Парламента БиХФото: СРНА

Носећи транспаренте и користећи звиждаљке, незадовољни радници чекају почетак сједнице Дома народа, очекујући да ће нови закон о раду бити повучен са дневног реда јер тврде да се овим законом умањују њихова права и погоршава радни статус.

Демонстрације је организовао Савез самосталних синдиката БиХ чији су представници позвали чланство на мирно и достојанствено окупљање, а протестима су се придружили и представници Савеза синдиката Републике Српске, на челу са Ранком Мишић.

"Надамо се да ће протести протећи достојанствено, онако какви су и радници у БиХ, без обзира на то шта трпе од послодаваца и корумпираних власти", рекао је потпредсједник Савеза самосталних синдиката БиХ Селведин Шаторовић.

Шаторовић је најавио да синдикат очекује испуњење захтјева и враћање закона о раду на усаглашавање са социјалним партнерима.

"Очекујемо да ће у сали Парламента превладати снаге које су уз раднике који не желе да земља иде у још већу кризу и сиромаштво", нагласио је Шаторовић.

Он је рекао да ће радници пратити развој догађаја на сједници Дома народа и истакао да не жели да размишља о "црном сценарију", односно прихватању овог закона.

Протести за сада протичу мирно, уз јако обезбјеђење припадника МУП-а Кантона Сарајево и Федералне управе полиције.

Представници синдиката Републике Српске на протесту у Сарајеву (фото: Срна)