latinica  ћирилица
30/07/2015 |  10:37 | Аутор: СРНА

МУП: Грађани да буду стрпљиви приликом замјене докумената

Министарство унутрашњих послова Републике Српске апелује да грађани буду стрпљиви и ажурни приликом замјене личних докумената и путних исправа, а посебно приликом регистрација возила, с обзиром на то да је због сезоне годишњих одмора повећан број захтјева и гужве су неизбјежне.

У саопштењу МУП-а Српске наводи се да су у јуну и јулу примљена укупно 59.402 захтјева за регистрацију возила, а у истом периоду примљено је 81.098 захтјева за издавање личних докумената, од чега 40.546 захтјева за издавање путних исправа.

У поређењу са априлом и мајем уочљив је пораст броја захтјева за продужење важења регистрација моторних возила, и то за приближно 700 захтјева, а само број захтјева за издавање путних исправа већи је за 12.361.

Ради елиминисања гужви и бржег и ефикаснијег остваривања права грађана, у надлежним организационим јединицама, у Бањалуци, Приједору, Бијељини, Добоју, Требињу, Источном Сарајеву и Палама, шалтери за регистрацију возила су физички одвојени од локације за издавање личних докумената и путних исправа.

У функцији је и "ред система", којим је грађанима омогућено да преузму број за предају захтјева и да процијене и организују вријеме чекања сходно динамици рада реферата, а обезбијеђено је присуство полицијског службеника, који врши надзор и спречава евентуалне злоупотребе код функционисања истог.

По потреби се рад на реферату регистрације возила организује у двије смјене и обавља се радним данима од 7.00 до 20.00 часова и суботом од 7.00 до 13.00 часова.

С обзиром на то да је због сезоне годишњих одмора повећан број захтјева, у овом периоду су неизбјежне гужве и поред максималног ангажовања службеника.

У посљедње вријеме долазило је до учесталих проблема у фукнционисању система регистрације возила, који успорава или онемогућава рад на апликацијама, због чега се стварају гужве и јавља негодовање грађана, али се предузимају све мјере да би недостаци отклонили у што краћем року.

Из МУП-а Републике Српске подсјећају грађане да је законска обавеза да се личне карте замијене у периоду од 15 дана прије дана њиховог истека, пасоша три мјесеца, а возачке дозволе до самог дана истека, с тим што је захтјев могуће поднијети и раније.

Грађанима се савјетује да посредством СМС сервиса провјере податке и добију обавјештења из регистара Министарства о статусу личних докумената, регистрацији возила, новчаним казнама и уплатама, те казненим бодовима.