latinica  ћирилица
30/07/2015 |  11:35 | Аутор: СРНА

Полицајци Српске добровољно дарују крв (ВИДЕО)

Припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске учествују данас и сутра у акцији добровољног давања крви.
Полиција - даривање крви - Фото: СРНА
Полиција - даривање крвиФото: СРНА

Дводневна акција биће организована од 8.00 до 14.00 часова у одјељењима за трансфузију крви у Бањалуци, Бијељини, Добоју, Источном Сарајеву, Требињу, Приједору, Градишци, Зворнику, Фочи и Невесињу.

Начелник Јединице опште полиције у Управи полиције МУП-а Републике Српске Драган Ћибић рекао је да ће се акцији одазвати 435 припадника МУП-а Српске.

Према његовим ријечима, из Бањалуке ће у акцији учествовати више од 100 припадника МУП-а Српске.

Ћибић је рекао да МУП Српске два пута у току године организује овакве акције, од којих прву за Дан полиције Републике Српске, а другу током љета када су количнине крви ограничене и када је мањи број редовних давалаца.

- Када треба да се прикупе додатне количине крви, ми смо у сваком тренутку на располагању нашим грађанима - рекао је Ћибић.

Анђелко Милановић из бањалучке Полицијске станице Лазарево рекао је да је из ове станице данас пријављено пет добровољних давалаца, док током године, мимо ових акција, више полицијских службеника даје крв.

- Ово су наше редовне активности и један хумани карактер полицијске професије - каже Милановић, који је данас по двадесети пут дао крв.

Директор Завода за трансфузијску медицину Републике Српске Гордана Гузијан указала је на значај данашње акције, истичући да је организовано свих 10 трансфузиолошких служби у Српској.

- Најављено је више од 400 давалаца и то ће нам пуно значити за попуњавање резерви крви за наредни период - рекла је Гузијанова.

Она је истакла да су у протеклом периоду у Српској смањене залихе крви, али да ситуација још није алармантна.

Према њеним ријечима, Завод за трансфузијску медицину Српске има добру сарадњу са МУП-ом, чији се велики број припадника одазива акцијама.

Он је рекла да ће у наредним данима бити организоване овакве акције са спортским клубовима, као и са Црвеним крстом Прњавор.