latinica  ћирилица
30/07/2015 |  11:43 | Аутор: СРНА

Хрватска изашла из арбитраже

Влада Хрватска усвојила је данас одлуку о покретању поступка за престанак Споразума о арбитражи са Словенијом због његовог кршења.
Хрватска и Словенија (Фото:twitter) -
Хрватска и Словенија (Фото:twitter)

На излазак из арбитраже Владу је једногласном одлуком јуче обавезао Хрватски сабор.

Министарство спољних послова Хрватске обавијестиће Словенију да су се због повреде одредби Споразума о арбитражи стекли услови за његов престанак, у складу са међународним правом.

У дипломатској ноти хрватско Министарство спољних послова ће обавијестити Словенију да од датума упућивања ноте Хрватска престаје да примјењује Споразум о арбитражи.

Потпредсједник Владе Хрватске Весна Пусић изјавила је да је ово посљедица тога што су словеначки арбитар и агент кршили споразум о арбитражи.

- Након увида у садржај њихових разговора које никада нико није демантовао, може се установити да није само ријеч о компромитовању тих људи, него и о самом предмету у који су након почетка расправе уношени додатни документи против свих правила - рекла је Пусићева.

Она је навела да Влада Хрватске због тога сматра да је овај предмет толико компромитован да је немогуће наставити процес арбитраже, али да не престаје жеља и обавеза да питање границе са Словенијом буде ријешено.

Хрватска Влада је разријешила Мају Сершић и Андреју Метелко-Згомбић дужности заступника Хрватске у поступку пред Арбитражним судом.

Афера арбитража избила је прошле седмице након што су медији објавили транскрипте договора словеначког члана Арбитражног суда Јернеја Соколеца и дипломате Симоне Дреник о изношењу аргумената и лобирању код других судија у поступку о граници.

Соколец и Дреникова су у међувремену поднијели оставке, а словеначка Влада је прије два дана за свог новог арбитра именовала предсједника Међународног суда правде Француза Ронија Абрама и истакла да су тиме уклоњене препреке за наставак арбитраже.

Арбитражни споразум потписали су премијери Хрватске и Словеније Јадранка Косор и Борут Пахор 4. новембра 2009. године у Стокхолму. Њиме је предвиђено успостављање међународног арбитражног суда за одређивање границе на мору и копну, везу Словеније према отвореном мору и коришћење релевантних морских подручја.

Арбитражни суд чини пет судија - по један из Хрватске и Словеније, а преостала три су изабрана заједничким договором са пописа Европске комисије.