latinica  ћирилица
30/07/2015 |  11:53 | Аутор: СРНА

Дом народа о терористичком нападу у Зворнику

Предсједавајући Клуба српских делегата у Дому народа парламента БиХ Средоје Новић затражио је да се Заједничкој комисији за одбрану и безбједност врате на поновно разматрање закључци у вези с терористичким нападом на Полицијску станицу у Зворнику крајем априла и акцијом "Рубен" која је потом проведена на територији Републике Српске.
Представнички дом Парламента БиХ (фото: С. Салетовић) -
Представнички дом Парламента БиХ (фото: С. Салетовић)

Током расправе на сједници Дома народа, Новић је рекао да је расправа о закључцима у вези с терористичким нападом у Зворнику закаснила. Он је изразио незадовољство дијелом извјештаја Агенције за истраге и заштиту БиХ у којем се наводи да је у претресима након терористичког напада у Зворнику одузета вјерска литература.

"Ако ово иде тужиоцу, онда се не чудим зашто тужиоци одбацују полицијске извјештаје, а судови доносе ослобађајуће пресуде", нагласио је Новић. Он је затражио да Министарство безбједности и Савјет министара БиХ припреме информацију о стању безбједности у БиХ, са акцентом на могућност нових терористичких активности, као и о стању сарадње полицијских агенција и евентуално предложе мјере.

11.52 Дом народа Парламентарне скупштине БиХ није прихватио захтјев српских делегата Огњена Тадића и Дарка Бабаља да по хитном поступку буде размотрен Приједлог закона о измјени Закона о полицијским службеницима БиХ по хитном поступку, па ће овај законски приједлог бити разматран у редовној процедури.

Образлажући захтјев Бабаљ је као основни разлог за доношење измјене овог закона по хитној процедури навео рјешавање проблема са којима се при покушају остваривања права на пензију сусрећу полицијски службеници у безбједносним агенцијама БиХ са пребивалиштем у Републици Српској који су напунили 40 година радног стажа, али не и 65 година старости. За разлику од својих колега са пребивалиштем у Федерацији БиХ, они не могу остварити право на пензију, због чега Бабаљ упозорава да се ради о дискриминацији због лоших законских рјешења.

"Сматрамо да треба брзо реаговати и помоћи овим људима усвајањем адекватног законског рјешења", закључио је Бабаљ.

Против хитне процедуре био је предсједавајући Дома народа Бариша Чолак, који је у расправи оцијенио да се ради о озбиљној материји и да је због тога потребно провести редовни законодавни поступак.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић прошле је седмице подржао захтјеве полицајаца из Српске, сматрајући да измјенама Закона о полицијским службеницима БиХ треба истовремено ријешити статус полицајаца којима је већ престао радни однос и оних који тек треба по овом основу да остваре пензију.

Према Закону о пензијском и инвалидском осигурању Републике Српске, услов за одлазак у старосну пензију јесте 65 година старости.

11.29 Сједница Дома народа Парламентарне скупштине БиХ почела је у Сарајеву, а раније предложени дневни ред допуњен је захтјевом српских делегата Огњена Тадића и Дарка Бабаља за разматрање Приједлога закона о измјени Закона о полицијским службеницима БиХ по хитном поступку.

Ријеч је о измјени којом би се омогућило да полицијски службеници безбједносних агенција на нивоу БиХ са пребивалиштем у Републици Српској који су навршили 40 година радног стажа, али не и 65 година старости, остваре право на пензију.

Према Закону о пензијском и инвалидском осигурању Републике Српске, услов за одлазак у старосну пензију јесте 65 година старости.

На дневном реду је разматрање закључака Заједничке комисије за одбрану и безбједност поводом расправе о информацији Савјета министара о терористичком нападу на Полицијску станицу у Зворнику 27. априла и акцији МУП-а Републике Српске под називом "Рубен".

Једним од тих закључака Министарство безбједности БиХ је задужено да Савјету министара и парламенту БиХ достави приједлог документа са прецизним оперативним процедурама за поступање и координацију полицијских агенција.

Предложено је и да ово министарство што прије сачини приједлог нове стратегије за борбу против тероризма, којом ће бити одређен општи оквир ђеловања БиХ и њених институција у борби против тероризма.

Од Министарства безбједности БиХ је затражено да сачини потпуну информацију о свим до сада изведеним терористичким актима у БиХ, о међусобној сарадњи полицијских агенција и њиховој сарадњи са тужилаштвима и судовима.

Дом народа требало би да се изјасни о давању сагласности за ратификовање споразума о кредиту за развојну политику пословног амбијента између БиХ и Међународне банке за обнову и развој.