latinica  ћирилица
30/07/2015 |  12:04 | Аутор: ТАНЈУГ

Русија: Почело суђење Надежди Савченко

У руском граду Доњецку у Ростовској области данас је почело суђење украјинском војном пилоту Надежди Савченко, оптуженој да је саучествовала у убиству двоје руских новинара у источној Украјини.
Надежда Савченко - Фото: AFP
Надежда СавченкоФото: AFP

"Рочиште је почело јутрос у 11.00 сати као што је и планирано", рекла је портпарол суда у Доњецку на југу Русије Татјана Дијева, а пренио АФП.

Руски истражни комитет је саопштио да је 34-годишња Савченко дала координате о локацији двоје руских новинара који су погинули у јуну прошле године у нападу гранатама у региону Луганска, у источној Украјини.

Она негира кривицу, али би могла бити осуђена на казну до 20 година затвора, ако буде проглашена кривом.

Савченко је ухапшена 18. јуна прошле године. Њу су заробиле проруске снаге у Украјини и предале је Русији. За вријеме боравка у затвору, Савченкова је изабрана за посланика украјинског парламента и делегата Парламентарне скупштине Савјета Европе. Њено ослобађање тражиле су и САД и Европска унија, пренио је АП.

Савченко у Украјини важи за хероину и представља симбол отпора против Русије и Владимира Путина, док је с друге стране Москва сматра злочинцем који мора да испашта због својих поступака.

Док Украјина, ЕУ и многе организације за заштиту људских права лобирају и апелују да се она ослободи из затвора, уз констатацију да је недужна, Русија каже да за тако нешто не постоји могућност. Руски истражни комитет навео је да је Савченко обавијестила украјинску војску о локацији двојице руских новинара, Игора Корнелијука и Антона Волошина, који су потом погинули у минобацачкој ватри.

Званична Москва је саопштила да је Украјинка ухапшена због илегалног преласка руске границе, када је покушала да у ову земљу уђе прерушена као избјеглица.

Са друге стране, Украјинци и сама Нада Савченко наводе да је заробљена у близини села Металист, у којем су убијени руски новинари. Она тврди да је у ратно подручје отишла како би се придружила волонтерима лојалним Ајдару, украјинској војној групи. Наводно, отишла је тамо како би помогла у лијечењу рањених украјинских војника.

Она тврди да је заробљена у Украјини, својој земљи, и то од стране проруских побуњеника, који су је са повезом преко очију спровели у Русију, у град Вороњеж, гдје је бачена у затвор.

Предсједник Русије изјавио је да у овом случају нема говора о политичкој одлуци, већ да је у питању кривично дјело саучесништва у убиству двојице руских држављана које ће се ријешити на суду, по закону.

Руски Комитет додао је да има "необориве доказе" о кривици Надежде Савченко, укључујући анализу гелера и сателитске снимке, као и њене биљешке.

У међувремену Савченко је, иако у затвору у Москви, у октобру 2014. изабрана за посланика у новом украјинском парламенту у Кијеву.

Савченко је била међу првим украјинским женама која је обучавана као ратни пилот и досад је остала једина која је у стању да управља бомбардером "Сухој Су-24" и хеликоптерима Ми-24.

Одмах пошто је ухапшена на Твитеру је започета кампања о њеном ослобађању, под ознаком #SaveOurGirl (Спасимо нашу дјевојку), која је до сада имала више од 15.000 твитова.