latinica  ћирилица
30/07/2015 |  12:25 | Аутор: СРНА

Селаковић: Заједнички против трговине људима

Министар правде Србије Никола Селаковић истакао је да трговина људима представља вид организованог криминала и да сви државни органи и друштво морају да усаглашено дјелују како би борба против овог зла била успјешна.

Селаковић је у саопштењу поводом 30. јула - Међународног дана трговине људима навео да државни органи морају усаглашено да дјелују и сарађују, како међу собом, тако и са организацијама цивилног сектора, али и грађанима, како би борба против трговине људима била успјешна и ефикасна.

Он напомиње да се, нажалост, скоро свака држава у свијету сусреће са такозваним "модерним ропством", као и да су државе које су највише погођене овим застрашујућим и тешким кривичним ђелом управо сиромашне и земље у транзицији.

"Као такво, ово дело мора бити увек са посебном пажњом и ажурношћу процесуирано од тужилаштва и судова, како због учионица овог тешког дела, тако и због жртве којој су нарушена основна људска права, а достојанство уништено", истакао је Селаковић.

Он је напоменуо да трговина људима представља вид организованог криминала који превазилази територију једне државе и има облик регионалног и међународног удруживања појединаца и криминалних група.

"Зато је од изузетног значаја да постоји чврста међународна сарадња међу институцијама и државним органима", истиче министар правде Србије и додаје да је та сарадња дефинисана међународним конвенцијама, али и посебним билатералним уговорима које је Србија закључила са другим државама.