latinica  ћирилица
30/07/2015 |  12:40 | Аутор: СРНА

Парламент ФБиХ усвојио Закон о раду, радници протестовали

Закон је усвојен са 28 гласова за и три против, а раније су са сједнице изашли делегати Наше странке, СДП-а, СББ-а и Демократске фронте. Сједница Дома Народа Парламента ФБиХ је завршена. Према писању федералних медија делегати су евакуисани из зграде кроз тајни пролаз. Синдикалци су демонстрантима прочитали имена делегата који су гласали за данас усвојени Закон о раду.
Политичке поруке на протесту у Сарајеву - Фото: СРНА
Политичке поруке на протесту у СарајевуФото: СРНА

17.30 Радници који су се данас окупили испред Парламента Федерације БиХ  као знак протеста због одлуке федералне Владе да у парламентарну процедуру упути неусаглашени Приједлог закона о раду, разишли су се након усвајања Закона због којег су и протестовали.

14.20 Радници који протестују испред зграде Парламента Федерације БиХ провалили су ограду и покушавају да уђу у зграду у којој посланици расправљају о Приједлогу закона о раду.

Делегати тајно напуштају Парламент

Пред зграду Парламента стигло појачање од 50 специјалаца. Једног повријеђеног радника унијели су у зграду.

................

Федерални медији јављају да су демонстранти дигли су руке у ваздух да би полицији показали да нису наоружани.

Изван и унутар зграде присутан је велики број полицајаца и специјалаца.

..............

Протест за очување радничких права, који се одржава у Сарајеву, уз транспаренте противљења приједлогу новог закона о раду у Федерацији БиХ обиљежавају и политичке поруке чија је мета Србија.

Уз заштитну ограду пред зградом Парламента ФБиХ, гдје се одржавају протести, постављени су и транспаренти са порукама "Правно насиље Србије мора престати" и "Убијајући Сребреницу убили сте човјека у себи".

Протест у Сарајеву уз политичке поруке (фото: Срна)

..........

Демонстранти покушавају поново да уђу у зграду федералног Парламента јер је вријеме за паузу истекло.

Селведин Шаторовић из Савеза самосталних синдиката БиХ позвао је све раднике на обуставу рада у цијелој ФБиХ, те да крену ка Сарајеву.

Одблокирана улица испред Дома синдиката.

...........

Незадовољни радници, који протестују испред зграде федералног Парламента због Приједлога закона о раду, блокирали су  улицу испред Дома синдиката у центру Сарајева. Због демонстраната који се налазе на улици, саобраћај је обустављен.

Неколико десетина незадовољних радника прешло је испред Дома синдиката након што су покушали да уђу у зграду Парламента Федерације БиХ.

Синдикални протести испред зграде Парламента БиХ (фото: Срна)

..........

Делегати из опозиционих странака ДФ, СББ и СДП БиХ напустили су сједницу Дома народа парламента ФБиХ, након што је усвојен дневни ред на коме се налази Приједлог закона о раду.

Незадовољни радници у ФБиХ, предвођени Савезом самосталних синдиката, одлучили су се за протест након што синоћ није постигнут договор са представницима Владе ФБиХ о приједлогу новог закона о раду.

Протести су почели јутрос око 10.00 часова, а на њима учествује неколико хиљада незадовољних радника из ФБиХ.

За дневни ред гласало је 30 делегата, против је било 20, а један је био суздржан.

Лејла Имамовић из ДФ-а предложила је да са дневног реда буде скинут Приједлог закона о раду, што је одбијено.

Предсједник Клуба Срба Славиша Шућур рекао је да је Клуб разматрао покретање виталног националног интереса, али да се неће позвати на њега.

Он је најавио да ће од потпредсједника ФБиХ Милана Дуновића захтијевати да тражи оцјену уставности у вези са организацијом данашње сједнице.

Изреволтирани усвајањем дневног реда на којем се налази Приједлог закон о раду, радници који су се данас окупили испред зграде Парламента ФБиХ покушали су да уђу у зграду.

Специјалне јединице МУП-а Кантона Сарајево и Федералне управе полиције изашле су из зграде парламента и чувају улаз.

....

На почетку сједнице Дома народа Парламента Федерације БиХ, која је почела са получасовним кашњењем, опозиција је затражила да се са дневног реда повуче Приједлог закона о раду због грубог кршења пословника.

Предсједник Клуба Срба Славиша Шућур  рекао је да је закон апсолутно неприхватљив и истакао да ће овај клуб тражити да се гласа о повјерењу према предсједавајућој Лидији Брадари .

Он је оцијенио да није добро да се улази у овакве процесе без друштвеног дијалога и консензуса, те напоменуо да није било сједнице Колегијума на којој би се то договорило.

"У поподневним часовима у уторак добили смо дневни ред. Немамо ни теоретску могућност да поднесемо амандмане на овај закон. Ако то није крупно кршење пословника не знам шта је. Ова врста силе показује да постоје намјере које не могу да схватим", рекао је Шућур.

Делегат Лејла Дидик Сарајлић рекла је да овај закон мора ићи у ширу јавну расправу, преносе федерални медији.

"Делегати се стављају пред свршен чин. Влада која нема парламентарну већину покушава на силу да провуче овај закон", тврди она.

Пред почетак сједнице предсједавајућа Дома Лидија Брадара рекла је да се нада да ће закон бити усвојен.

"Закон се увијек може мијењати. Ово је тек први корак. Оно што не смије изостати јесте социјални дијалог између Владе и Синдиката", рекла је Брадара.

Радници који испред зграде Парламента ФБиХ одржавају протесте због спорног Приједлога закона о раду поручили су премијеру ФБиХ да му дају рок од пола сата да им се обрати, иначе ће, како су рекли, преузети ствари у своје руке.