latinica  ћирилица
30/07/2015 |  12:51 | Аутор: СРНА

Бијељина: За пројекте невладиних удружења 150.000 КМ

Представници пет невладиних удружења из Бијељине потписали су данас уговоре са УНДП-ом који ће са 150.000 КМ финансирати њихове пројекте.
Бијељина: За пројекте невладиних удружења 150.000 КМ - Фото: СРНА
Бијељина: За пројекте невладиних удружења 150.000 КМФото: СРНА

Новац је обезбијеђен из пројекта "Јачање локалне демократије" који са два милиона евра финансира ЕУ из средстава Инструмента за претприступну помоћ /ИПА/, а проводи УНДП у БиХ.

Руководилац овог пројекта у УНДП Самир Омерефендић појаснио је  да је ријеч о пројектима из различитих области друштвеног живота, за омладину и за помоћ старима, за екологију и културу, као и за помоћ рањивим групама становништва.

Он је позвао организације цивилног сектора да одговорним радом помогну локалној администрацији у пружању што бољих услуга грађанима.

Донацију од 55.380 КМ добио је Омладински савјет Бијељине за пројекат уређења регионалног ресурсног центра за организације цивилног друштва у еко-центру Амајлије.

Удружење грађана за промоцију Рома "Отахарин" је за пројекат квалитетног образовања ромске дјеце и описмењавање њихових родитеља добило 42.320 КМ.

Еколошко удружење "Еко пут" из Бијељине добило је 19.980 КМ за пројекат "Активирај се и волонтирај за здраву животну средину".

Предсједник овог удружења Снежана Јагодић најавила је да ће новац бити утрошен за јачање грађанског активизма и духа солидарности, пројектима уређења ђечијег игралишта у Велином Селу које је прошле године највише страдало у поплавама.

Према њеним ријечима, дио новца намијењен је за обуку нових чланова еколошке патроле и за формирање биотерапијског врта у Еко-центру Језера, за рад са рањивим групама становништва.

Новоосновано удружење "Породични круг" је за пројекат обуке волонтера који ће се дружити са старијим особама у граду добило 19.360 КМ.

Њиховим пројектом "Не заборавимо, од њих је све почело" планирано је оснивање мреже младих људи који ће се трудити да оплемене друштвени живот усамљених старијих особа у Бијељини.

За пројекат Удружења "Убунту" "Културна реанимација - млади као лијек" обезбијеђено је 13.540 КМ.