latinica  ћирилица
30/07/2015 |  12:53 | Аутор: СРНА

"Студентски домови у Палама усељиви до почетка школске године"

Новоизграђени студентски домови на Палама требало би да буду опремљени и усељиви до почетка школске године, изјавио је у Источном Сарајеву градоначелник овог града Ненад Самарџија.
Источно Сарајево - Фото: Novosti.rs
Источно СарајевоФото: Novosti.rs

Након сједнице Скупштине града Источно Сарајево, Самарџија је рекао да је Универзитет у Источном Сарајеву био покретач пројекта изградње домова, те подсјетио да је Влада Републике Српске преузела на себе отплату кредита за њихову изградњу.

Проректор за науку, истраживање и развој Универзитета у Источном Сарајеву Стеван Трбојевић рекао је на сједници да би наредне седмице Министарство просвјете и културе Републике Српске требало да распише тендер за опремање домова, те да су у тендерској комисији два члана са Универзитета.

Он је истакао да ће од 1. октобра почети са радом Иновациони центар у Источном Сарајеву, који су основали Универзитет и град Источно Сарајево, те да ће у објекту "Кикинда" на Палама, којег је Центру додијелио град, бити смјештен велики број фирми.

"Град Источно Сарајево је донио неколико одлука – прва одлука је везана за уступање објекта `Кикинда` за потребе Универзитета, друга одлука је била да се приступи оснивању Иновационог центра, трећа одлука се односи на реализацију мањег пројекта на уређењу прилаза Унивезитету, који се проводи са локални заједницама", нагласио је Самарџија.

Према његовим ријечима, Иновациони центар је једна нова установа на подручју града, која ће бити на располагању привредницима, гдје ће заједно наука, локалне заједнице и привредници, моћи да реализују пројекте.

Самарџија је додао да су град Источно Сарајево и општине издвојиле око 280.000 КМ за стипендије студената са овог подручја.

Одборници Скупштине града Источно Сарајево усвојили су данас Извјештај о инспекцијском надзору на подручју града за првих шест мјесеци, према ком је од планираних 1.916 контрола извршено њих 1.714, тако да је извршење плана 89 одсто.

Од укупног броја контрола, 467 или 27 одсто су биле неуредне, а што је за два одсто више у односу на прво полугодиште прошле године.

На сједници је усвојена Одлука о дођели награда и признања града Источно Сарајево, према којој ће, овогодишње највеће признање "Повеља града" добити Универзитет у Источном Сарајеву, за све оно што је учинио за овај град.

Награде и признања се дођељују најуспјешнијим колективима и појединцима поводом Светог Петра Сарајевског Зимоњића, крсне славе Источног Сарајева.