latinica  ћирилица
30/07/2015 |  13:00 | Аутор: ТАНЈУГ

Коцијанчич: ЕУ жали због руског вета

Европска унија жали што је Русија уложила вето на приједлог резолуције о оснивању трибунала који би се бавио обарањем малезијског путничког авиона изнад Украјине, изјавила је Маја Коцијанчич, портпаролка високе представнице ЕУ за спољну политику и безбједност Федерике Могерини.
Маја Коцијанчич - Фото: Screenshot
Маја КоцијанчичФото: Screenshot

"Са жаљењем смо примили к знању вијест о вету", рекла је Коцијанчич новинарима у Бриселу и подсјетила да је СБ УН у прошлогодишњој резолуцији, усвојеној одмах након пада авиона на лету МХ-17, најавио оснивање таквог трибунала.

Портпаролка Могеринијеве је истакла да ће се истрага о томе ко је одговоран за рушење авиона наставити без обзира на вето и да ће починиоци у сваком случају бити приведени правди.

Малезијски авион срушен је прије годину дана изнад територије коју су контролисали проруски сепаратисти, а нико од 298 путника и чланова посаде није преживио.

Званични Кијев и западне земље тврде да је авион оборен противваздушним пројектилима које је сепаратистима доставила Русија, што је Москва одлучно демантовала.

Русија је синоћ уложила вето на резолуциу са образложењем да би истрага под патронатом таквог трибунала била исполитизована, скупа и у крајњем случају неефикасна.