latinica  ћирилица
30/07/2015 |  20:01 | Аутор: РТРС

Невесиње- проблеми са водоснабдијевањем (ВИДЕО)

Невесињци се боре са недостатком и замућеношћу воде за пиће. Капацитет на водозахвату-акумулацији Алаговац, изграђен прије четердесет година, и даље је непромијењен.
Невесиње- проблеми са водоснабдијевањем - Фото: РТРС
Невесиње- проблеми са водоснабдијевањемФото: РТРС

 Број потрошача, у односу на период прије двије и по деценије, већи је за око седамдесет одсто. На исти водоводни систем прикључена су поједина села и нова приградска насеља. Већ дужи период на снази је други степен рестрикција.

 Дуготрајна суша, повећана потрошња, мала потисна моћ и губици у систему, спречавају воду да стигне до жедних становника удаљенијих насеља и у висинске зоне. Рестрикције трају по 24 часа, три пута седмично.

Развој главног система касни у односу на потребе. У невесињском Водоводу тврде да дјелимичне реконструкције нису дале резултате. Да апсурд буде већи, немају ни цистерну којом би снабдијевали потрошаче.

Највећи број потрошача, признају у Водоводу, измирује рачуне, иако не пије воду из водовода. Трајно рјешење је препројектовање и реконструкција система и уградња пречистача. Пројекат, вриједан око 1,5 милиона евра, ушао је у програм „Водоводи и канализација РС“ и биће финансиран кредитом ЕИБ, али тек након потребних анализа.
Вијести о побољшању стања нема. Жедни мјештани, с почетка приче, страхују да ће најприје чути да су извори пресушили.