latinica  ћирилица
01/08/2015 |  08:20 | Аутор: ТАНЈУГ

Иринеј: Албанске власти, Америка и ЕУ нам отимају светиње

Отимање српских светиња на Косову и Метохији у духу је албанске власти, а нажалост, то је и у карактеру ЕУ и Америке, изјавио је српски патријарх Иринеј поводом иницијативе Косова да постане чланица Унеска.

Иринеј је у интервјуу за "Вечерње новости" подсјетио да СПЦ има већину својих епархија и митрополија изван Србије, и упозорио да постоји опасност да се и они отму од српског народа.

- Сила осједлава коње и осваја градове, поручио је српски патријарх.

Иринеј је изразио очекивање да ће крипта Храма Светог Саве бити завршена до краја године, с обзиром на то да је то постављено као задатак, преносе "Новости".

Патријарх је поводом изложбе "Четири века дома Романових" у Храму Светог Саве рекао да је ријеч о "изложби за историју".

- Сто година историје је овде приказано! Ове дивне слике са изложбе о породици Романов говоре саме о себи. Свака наша ријеч је блиједа сјенка у односу на ову историјску стварност, рекао је Иринеј.

Танасковић: Бан ће дјеловати у складу са Резолуцијом 1244

Амбасадор Србије при Унеску Дарко Танасковић изјавио је да би евентуални улазак Косова у Унеско  културну баштину Србије довео у неповољну позицију, али да праву опасност представља намјера Приштине да донесе закон којим би сво споменичко насљеђе на Косову било власништво те самопрогласене државе.

Танасковић је рекао и да захтјев Косова за пријем у Унеско представља покушај да се ситуација створена политичким кршењем Резолуције 1244, капитализује и на нивоу система УН, али да то не мора бити тако, јер је генерални секретар УН Бан Ки Мун поручио да ће дјеловати у складу са Резолуцијом 1244.