latinica  ћирилица
01/08/2015 |  09:09 | Аутор: СРНА

Ускоро оптужница против Сакиба Махмуљина

Тужилаштво БиХ припремило је оптужницу против ратног команданта Трећег корпуса такозавне Армије БиХ Сакиба Махмуљина због ратних злочина почињених над заробљеним српским цивилима и војницима у Возући 1995. године и њено објављивање очекује се ускоро, пише "Прес Република Српска".
Тужилаштво БиХ - Фото: архив
Тужилаштво БиХФото: архив

Тужиоци БиХ протеклих дана воде интензивну истрагу против још неколико високих бошњачких војних и политичких функционера, међу којима је предсједавајући Представничког дома парламента БиХ Шефик Џаферовић, а за које постоје бројни докази да су учествовали у ратним злочинима.

У Тужилаштву БиХ трају интензивне активности и саслушавање свједока у вези са догађајима у Возући у септембру 1995. године, када су припадници одреда "Ел муџахид" заробили и убили неколико десетина српских војника и цивила.

За тај злочин директно се терети Махмуљин, под чијом командом се налазио злогласни муџахедински одред и за кога постоје бројни писани и видео докази да је лично присуствовао заузимању Возуће, издавао наређења и похваљивао ратнике из исламских земаља за "одлично обављен посао".

У истражним радњама Тужилаштва БиХ посебна пажња дата је и ратном ангажману потпредсједника СДА Шефика Џаферовића, који је током напада муслиманских снага на српско село Возућу обављао функцију начелника полиције у Зеници.

Бивши потпредсједник Федерације БиХ Мирсад Кебо, који је почетком ове године Тужилаштву БиХ предао огромну документацију о злочинима које су починили припадници такозване Армије БиХ над Србима у Возући и централној Босни у љето и јесен 1995. године, вјерује да су у Тужилаштву користили управо доказе које им је он доставио.

"Као грађанин сам поднио кривичну пријаву против Сакиба Махмуљина и Шефика Џаферовића и надам се да ће правда коначно бити задовољена. То би на неки начин представљало и сатисфакцију мојим напорима да сви злочинци, без обзира на то којем народу припадају, одговарају за оно што су урадили, али и потврду да моје лично страдање, прогон и психичка тортура коју сам прошао нису били узалудни", рекао је Кебо.