latinica  ћирилица
01/08/2015 |  09:54 | Аутор: СРНА

Оштра Лука: Пољопривредна производња на првом мјесту

Начелник општине Оштра Лука Драган Станар рекао је да у овој локалној заједници пољопривредна производња заузима најзначајније мјесто, да општина помаже ту производњу и да ће то бити приоритет и у наредном периоду, јер даје резултате.

Станар је рекао да се на подручју ове општине становништво бави углавном пољопривредом, а највећи број газдинстава бави се узгојем купине.

- Ми смо пионири у узгоју купине на подручју приједорске регије, имали смо производњу и прије више од 25 година, произвођачи су искуство градили на властитим грешкама и временом селектовали сорте које најбоље успијевају на овом подручју", рекао је Станар.

Самостални стручни сарадник на пословима пољопривреде, шумарства и водопривреде Радмила Домазет каже да је у овој општини под засадима купине око седам хектара, а с обзиром на то да се иде на проширење засада формирано је и Удружење купинара и малинара "КИМ".

Према њеним ријечима, осим купина и малина на подручју ове општине покреће се и производња ароније, и засађен је и један виноград.

- Значајна је и производња меда, имамо око 700 пчелињих друштава. Нажалост, овом производњом баве се углавном старији људи, али се надамо да ће љубав према пчеларству пренијети и на млађе, каже Домазет.

У источном дијелу општине, у мјесним заједницама Козица и Трамошња на обронцима Мањаче, развијено је сточарство, посебно овчарство.

- У овом дијелу општине 10 породица има по више од 500 оваца расе праменка, навела је Домазет.

Она је рекла да општина подстиче пољопривредну производњу и да се на годишњем нивоу за ове намјене издваја 25.000 КМ, те да су за прошлу годину исплаћени сви подстицаји.

Она је нагласила и да помоћ пољопривредним произвођачима даје и приједорска подручна јединица ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, и да, захваљујући стручним сарадницима ресора, пољопривредни произвођачи прате савремене технологије производње.

С циљем промоције пољопривредне производње у овој општини се три године организује пољопривредна изложба, као дио "Илинданских дана", у оквиру обољежавања Илиндана - Дана и крсне славе општине.