latinica  ћирилица
01/08/2015 |  11:28 | Аутор: СРНА

Иванић: Санкционисати одговорне за напад на Вучића

Члан Предсједништва БиХ Младен Иванић сматра недопустивим да због напада на премијера Србије Александра Вучића на комеморацији у Поточарима није отворено питање одговорности и да се цијела ствар разводњава.
Младен Иванић - Фото: ТАНЈУГ
Младен ИванићФото: ТАНЈУГ

Иванић је рекао да ће лично инсистирати и истрајати на томе да одговорни за тај напад буду санкционисани.

- То мора бити обавеза свих институција у БиХ, па и српских представника у институцијама БиХ. Они морају да инсистирају на проналажењу одговорних и починилаца јер се мора коначно знати ко је одговоран за то што се десило, рекао је Иванић за "Глас Српске".

Он је навео да варијанта да нико није одговоран не значи ништа.

- Оваквим понашањем дало би се зелено свјетло да се такви напади могу и даље понављати и да свако може радити шта хоће без икаквих санкција. Очито да је у овом случају ријеч о томе да се покушава изиграти одговорност, и то не може да се толериште, закључио је Иванић.

Посланик СНСД-а у парламенту БиХ Лазар Продановић каже да су скандалозни закључци Савјета министара БиХ након извјештаја безбједносних агенција о нападу на премијера Србије.

- Како је могуће да не буде затражена смјена оних који су били задужени за безбједност комеморације у Поточарима? Да је БиХ нормална земља већ би неки челници из безбједносног сектора из моралних разлога поднијели оставке, а како то нису учинили, онда је то морао да затражи Савјет министара, рекао је Продановић.

Продановић каже и да је недопустиво да се терористички напад у Зворнику у којем је убијен полицајац толико разводни да се након силне расправе о томе брише у закључцима одредница тероризам и све се своди на случајни инцидент.

- Ни парламент нити Савјет министара нису имали снаге да назову ствари правим именом, а Тужилаштво није ништа предузело да буду откривени организатори, рекао је Продановић.

Професор Факултета за безбједност и заштиту у Бањалуци Драгомир Кесеровић каже да је чињеница да се у БиХ различито гледа на терористичке активности, па и на напад у Зворнику, те да управо то различито гледање даје простор тероризму.

Он оцјењује да се сигурно не би десили напади у Поточарима и у Зворнику да њихови актери нису знали да имају подршку дијела државе.

Експерт за безбједност из Београда Зоран Драгишић каже да је тероризам у БиХ политички проблем, јер бошњачки политичари покушавају да из политичких разлога томе дају другу квалификацију и димензију.