latinica  ћирилица
01/08/2015 |  12:04 | Аутор: РТРС

Соколац: Освештан Храм Свете Петке (ВИДЕО)

На Војничком спомен-гробљу "Мали зејтинлик" на Сокоцу освештан је Храм Свете Петке у присуству неколико стотина вјерника.
Храм Свете Петке на Војничком спомен-гробљу Мали зејтинлик (Фото: palelive.com) -
Храм Свете Петке на Војничком спомен-гробљу Мали зејтинлик (Фото: palelive.com)

Епископи захумско-херцеговачки и приморски Григорије, зворничко-тузлански Хризостом и бихаћко-петровачки Атанасије, уз саслужење свештенства Митрополије дабробосанске, освештали су храм на гробљу, на којем је сахрањено 958 погинулих бораца у Одбрамбено-отаџбинском рату са простора Сарајевско-романијске регије.

- Христос, Пресвета Богородица и Преподобна мати Параскева Света Петка, којој је посвећен овај храм, сабрали су нас на ово мјесто огрнуто у тишину, али и у бјелину, на мјесту натопљеном мајчинским и сестринским сузама које је једно од најаснијих симбола нашег страдања у одбрамбено-отаџбинском рату, истакао је владика Григорије.

Освећење Храма пробудило је емоције код породица погинулих у протеклом рату који су своје најмилије сахранили на Војничком гробљу.

- Часном и искреном борбом уградили су своје животе у темеље Републике Српске и ово је само мали доказ да нису заборављени и да никада неће, јер је њихова жртва била велика, поручио је начелник општине Соколац Милован Бјелица.

На Војничком гробљу "Мали Зејтинлик" сахрањено јр 958 припадника Војске РС са подручја Сарајевско-романијске регије.

Освештање храма одржава се поводом Дана и крсне славе општине Соколац - Илиндана, а у литија са барјацима и иконама, која је обишла око храма било је више стотина вјерника.

У овом храму у 18.30 часова биће служено празнично бдење, а у 19.30 часова Илинданска свечана литија ће кренути из порте храма до зграде општине. На платоу испред централне Основне школе у 21.00 час почеће концерт групе "Ван Гог".

На Илиндан, сутра, у цркви Романијска Лазарица биће служена света литургија и славски обред.