latinica  ћирилица
01/08/2015 |  13:26 | Аутор: СРНА

Мркоњић Град: Служен парастос за погинуле српске борце

У капели Светог апостола Марка на православном гробљу у Мркоњић Граду данас је служен парастос за борце погинуле у одбрамбено-отаџбинском рату, положено цвијеће на спомен-обиљежје масовне гробнице на гробљу и на централно спомен-обиљежје на Тргу српске војске.
Мркоњић Град: Парастос борцима погинулим у одбрамбено-отаџбинском рату - Фото: СРНА
Мркоњић Град: Парастос борцима погинулим у одбрамбено-отаџбинском ратуФото: СРНА

У Мркоњић Граду је, након одбрамбено-отаџбинског рата, пронађена масовна гробница са тијелима 181 лица, а у више мањих масовних гробница пронађена су тијела 176 лица. Налази патолога и обдукције показали су да су сви на звјерски начин мучени и убијени.

За те злочине до данас нико није одговарао, иако се зна ко су починиоци.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић, који је присуствовао данашњем парастосу, рекао је да то што до сада нико није одговарао за ове жртве говори о селективности рада Хашког трибунала.

- Наши политичари годинама указују на неправилност и нерегуларност рада Хашког трибунала, што српске жртве нису стављене у исту раван са другим жртвама. Свака жртва мора имати поштовање. Сви злочинци који су чинили стравична дјела морају одговарати, није битно које су вјероисповијести. Нажалост, у пракси није тако, што није добра порука, рекао је Савановић.

Начелник општине Мркоњић Град Дивна Аничић и данас је апеловала да Тужилаштво БиХ коначно отвори предмет у вези са ратним злочинима у овој општини.

- Надам се да ће неко у наредним годинама коначно саопштити вијест да је Тужилаштво БиХ узело да ради на предмету о ратним злочинама почињеним у Мркоњић Граду и у западној Крајини. То је оно што нас зауставља у свакој даљој тужби да бисмо надокнадили материјалну штету. Без тога да неко буде осуђен за геноцидни злочин у Мркоњићу, то је немогуће, рекла је Аничићева.

Један од команданата 11. Лаке пјешадијске бригаде Радован Илић каже да се сваке године са поносом сјећа погинулих другова који су највише уложили у Републику Српску - свој живот.

- Молитвама се сјетимо наших сабораца погинулих који оставише свој живот широм Републике Српске. О питању одговорности за жртве које је претрпјела општина Мркоњић одговорни треба да, напокон, уђу у процесе који су у складу за законом, навео је Илић.

Парастос је служен поводом обиљежавање крсне славе општине - Светог пророка Илије и Дана 11. лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске, а одржана је и свечана академија у част 11. лаке пјешадијске бригаде.

Ломљење славског колача на Тргу краља Петра Првог Карађорђевића планирано је за сутра увече.