latinica  ћирилица
01/08/2015 |  15:06 | Аутор: СРНА

ФБиХ: Синдикат наставља борбу за права радника

Представници Савеза самосталних синдиката БиХ поручују да ће синдикат заштитити раднике и најављују могућност организовања генералног штрајка на нивоу Федерације БиХ с обзиром на то да новоусвојени Закон о раду руши права радника, а даје слободне руке послодавцима.
Прес Савеза самосталних синдиката БиХ (фото: Ф.Фочо) -
Прес Савеза самосталних синдиката БиХ (фото: Ф.Фочо)

Предсједник Савеза самосталних синдиката ФБиХ Исмет Бајрамовић рекао је да ће са правним стручњацима припремати "битку" за нове колективне уговоре.

"Усвојени Закон руши права радника, али ми смо спремни за друго полувријеме борбе. Радници морају да се окрену Синдикату јер смо ми једини који им могу гарантовати каква таква права. Радници не треба да се плаше, ми ћемо их заштитити. Радници ће ово запамтити, а осветићемо им се на изборима", рекао је Бајрамовић у Сарајеву.

Потпредсјединик Савеза самосталних синдиката Селведин Шаторовић рекао је да се борба за права радника наставља, те да није искључена могућност и генералног штрајка.

"Ми настављамо борбу, постоји могућност да организујемо генерални штрајк на нивоу ФБиХ. Желим нагласити да нема пођела унутар Синдиката, и да нема поблема у Синдикату. Ово је борба свих нас", нагласио је Шаторовић.

Представнички дом Парламента Федерације БиХ, минималном потребном већином од 50 гласова, усвојио је Приједлог закона о раду.